In de Ondertussen van zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober vallen mij deze berichten op:

- Duitsland gebruikt het meeste papier en karton van alle G20-landen, schrijft Deutsche Welle. Maar liefst 241,7 kilo papier per persoon was het vorig jaar. In 1991 was het papierverbruik nog 70 kilo en in 2018 96,3 kilo. Vanwaar de snelle toename? Die komt op het conto van de groei in online shoppen. Al die dozen en pakketjes vreten papier. Een schrale troost: het percentage gerecycled papier steeg in 30 jaar van 49% naar 76%.

- Gezonde pizza's met een groentebodem zijn minder gezond dan we denken, legt een Belgische voedingskundige uit in Het Laatste Nieuws. De bodems bestaan nog altijd uit tarwebloem-met-een-beetje-groente. De dikke bodem levert onevenredig veel koolhydraten en kaas en salami zijn en blijven calorierijk beleg. Pizza kán echt wel gezond zijn. Maar dan moet je wel de echte Italiaanse hebben, met een dunne bodem, verse passata en simpel beleg. De Italiaanse onderzoeker Silvano Gallus bewees het en won daar onlangs zelfs de Ig Nobelprijs mee.

- Een Nederlandse mestverwerker wil een bio-transitiecentrale gaan bouwen waar naast varkensmest ook rioolslib - dus mensenpoep - verwerkt gaat worden, schrijft Boerderij. Dat lijkt verstandig, want meststoffen zomaar via het riool wegspoelen lijkt een steeds minder goed idee. Het verwerken van rioolslib tot mest is 'uniek', aldus de ondernemers. Ze moeten nog wel wat specifieke bewerkingsstappen uitwerken omdat er in mensenpoep antibiotica en zware metalen kunnen zitten. Hoe fout dat kan uitpakken, beschrijft The Guardian. In de VS verkopen afvalwaterzuiveringsbedrijven al tijden 'biosolids' als meststof. Voor toepassing op boerenland, tuinen en openbaar groen. Het heeft een groot aantal problemen tot gevolg: mensen en dieren worden ziek, drinkwater raakt besmet en gewassen en dierlijke producten (melk) zitten vol chemische stoffen. Denk aan medicijnen, hormonen, ziekteverwekkers, bacteriën, virussen en parasieten, plus zware metalen en chemische stoffen als dioxine en PCB's. De mens is een wandelende chemische tijdbom, laat staan zijn poep.

Donald Trump en Greta Thunberg zijn genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, schrijft De Tijd. Greta kreeg alvast de Internationale Kindervredesprijs. Haar handicap - Asperger - maakt haar in ieder geval volstrekt authentiek en overtuigend in haar boodschap, aldus Martijn Katan in de NRC. Trump, die America First, dus de nationale belangen, altijd voorop stelt? Trump vecht liever een tweefrontenoorlog uit (met zowel China als de EU) om eerlijker handelsregels te krijgen, schrijft Het Financieele Dagblad. Vrijdag 11 oktober weten we wie de grote vredestichter wordt.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken