De Britse National Pig Association (NPA) luidt de alarmbel over het opduiken van de virulente variant van de biggenziekte Porcine Epidemic Diarrhoea (PEDv) in Oekraïne. In de VS zorgt dit virus al twee jaar voor zodanig grote problemen dat de Amerikaanse varkensvleesproductie er door terugloopt. Naar verluidt is de varkensstapel met 10% uitgedund door het virus. De Amerikaanse overheid stelde deze zomer $ 26 miljoen beschikbaar voor onderzoek en preventie.
Het virus is tot nu toe in de VS, Canada, Mexico, Japan en China aangetroffen.

Een vingerhoedje vol besmette mest
Maar nu dus ook in Oekraïne. De Britse veearts John Carr, in varkenskringen welbekend, constateerde daar in een modern varkensbedrijf met 5.000 zeugen binnen een paar weken 30.000 dode biggen. Carr liet door hem genomen monsters analyseren en stelde vast dat het 'gaat om een variant 'die zit tussen de Amerikaanse en de Chinese', zegt hij op Boerderij. ''Ik zou het niet kwaadaardig willen noemen, zoals de vakpers hier wel doet, maar het is wel uiterst besmettelijk en dodelijk, vooral voor jonge biggetjes.''
De NPA waarschuwt dat 'een vingerhoedje besmette mest' al voldoende kan zijn om de hele Britse varkensstapel te besmetten. Geen prettig vooruitzicht, want de sterfte onder biggen is groot.

Vervoer is grootste risicofactor
Verspreiding van PEDv naar de EU is met de vaststelling in Oekraïne letterlijk een stuk dichterbij gekomen. Carr pleit daarom voor 'impeccable transport biosecurity routines'. "Het is onmogelijk te garanderen dat het Aziatische-Amerikaanse PED niet via de schoenen of kleren van een reiziger, of de wielen van een vrachtwagen, Groot-Brittannië binnen zal komen", zegt een woordvoerder van de NPA op Farmers Weekly. "Daarom moeten alle varkenshouders zichzelf persoonlijk verantwoordelijk houden dat het niet op hun eigen boerderij terecht komt." Alle vrachtwagens moeten dus grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd worden voor ze op het erf mogen komen.

Groot-Brittannië: noodplan ligt klaar
Canada heeft overigens met een voortvarende aanpak laten zien dat het mogelijk is de verspreiding van PEDv in te dammen door een snelle identificatie en drastische quarantaine van een getroffen stal. Op basis van die maatregelen heeft de Britse Pig Health and Welfare Council sinds april al een noodplan voorbereid voor als de ziekte toch de kop op zou steken. Dit plan wordt waarschijnlijk op korte termijn uitgerold, meldt Farmers Weekly.
Nederland houdt zich vooralsnog aan de maatregelen die in EU-verband genomen zijn sinds mei van dit jaar.

Fotocredits: 'dialogos sobre la influenza', Lara Danielle
Dit artikel afdrukken