De geur van versgebakken brood verleidt niet tot aankoop, concluderen Wageningse onderzoekers op basis van geurproeven, gekoppeld aan een MRI-scan. Doel van het onderzoek was te achterhalen of de geur van brood klanten stimuleert om volkorenbrood te kopen. Het blijkt dat de broodgeur het beloningscentrum in het brein activeert, maar wanneer de proefpersonen moesten kiezen tussen wit brood, bruin brood en koekjes, kozen zij koekjes.
De ‘geur van warm hout’ leidde wel tot een voorkeur voor bruin brood. Volgens onderzoeker Monique Vingerhoeds heeft de broodgeur weinig effect omdat "de keuze voor brood gewoontegedrag is". Aanbiedingen stimuleren de aankoop van volkorenbrood wel, schrijft Distrifood.
Resource - Brood ruiken is niet brood kiezen
De ‘geur van warm hout’ leidde wel tot een voorkeur voor bruin brood. Volgens onderzoeker Monique Vingerhoeds heeft de broodgeur weinig effect omdat "de keuze voor brood gewoontegedrag is". Aanbiedingen stimuleren de aankoop van volkorenbrood wel, schrijft Distrifood.
De WUR staat toch bekend om de degelijke interpretatie, met statistische methodes, van onderzoek?
Helemaal met Veronica eens, dit onderzoek lijkt aan elkaar te hangen van aannames. Hoe creëerden ze bijvoorbeeld de geur van 'versgebakken' brood? Vast niet door naast de onderzoeksruimte vers brood te bakken. En hoe representatief is een uitkomst in een MRI scanner nou? Veronica noemt al de krappe ruimte. Maar die apparaten maken ook ontzettend veel herrie. Dan zijn mensen toch in een andere staat van zijn. Laten we over de interpretatie van MRI beelden, of van de voorkeur voor een koekje maar niet eens beginnen.
Ze kunnen dat soort onderzoeken toch veel beter op straat doen bij de warme bakker of in de supermarkt waar ze brood afbakken? Ik weet dat 'onze' warme bakker in ieder geval nog volop witte broden en bolletjes heeft liggen en zie regelmatig klanten die dat kopen.
#2 Dick, vemeldt het onderzoek ook de mate waarin de onderzochten trek hadden? Als je op een lege maag in die scan gerommeld wordt ligt dat allicht anders. En over hoeveel proefpersonen gaat het? Bovendien, in een Mri scan is toch een tikje anders dan in een winkelstraat lopend langs de warme bakker. Om te beginnen schijnen die dingen bij velen ernstige claustrofobie te veroorzaken (angst neemt honger weg) en daarnaast maken ze een teringherrie, dus nogal veel stress. Dat zal allicht onderzoeksresultaten nadelig beïnvloeden.
Veronica, toch is er een verschil. Je opmerking is dus niet terecht, cq. te makkelijk van de heup geschoten. Stapel verzon de waarnemingsdata zelf. De WUR haalt ze uit een MRI-scan.
Toegegeven: er zijn alternatieve 'dokters' die dat soort dingen ook doen en schijnen te weten wat een golfje op een monitor betekent. Of dat klopt, is nog nooit bewezen.