Zo snel als de opkomst van de flitsbezorgers en hun uitrol in een door coronalockdowns geteisterde wereld gingen, gesteund door miljarden investeringen van durfinvesteerders, zo snel begint nu ook de shake-out. Zowel het Duitse Gorillas als het Turkse Getir behoorden tot de eerste bedrijven die vanuit 'dark stores' dagelijkse boodschappen binnen 10 minuten bij ongeduldige - of luie - consumenten thuis gingen bezorgen. Investeerders zagen er brood in waarmee de start-ups over voldoende fondsen beschikten om met agressieve marketing en veel kortingsacties snel klanten te werven.

Afgelopen maart noteerde Getir een beurswaarde van $11,8 miljard, toen het bedrijf bijna $800 miljoen aan nieuwe financiering binnen haalde. Gorillas kwam iets meer dan een jaar geleden op een waardering van $2,1 miljard, na een kapitaalinjectie van $235 miljoen.Maar de snelle groei tijdens de coronapandemie nam in 2022 danig af terwijl maaltijdbezorgers als Uber Eats en Deliveroo óók boodschappen gingen bezorgen. De eerste consolidaties vonden al plaats. Getir nam het Britse Weezy over. Het Amerikaanse Gopuff kocht Dija en Fancy en investeerde in het Duitse Flink. Gorillas nam eerder dit jaar het Franse Frichti over.

Volgens de ingewijden zou met de deal een cash betaling van $100 miljoen gemoeid zijn, plus aandelen ter waarde van 12% van de nieuwe, gecombineerde entiteit. Daarmee wordt de overname een 'reddingsdeal' voor Gorillas, schrijft de Financial Times. Gorillas is 'verwoed' op zoek naar een koper voordat de middelen opraken om de zware investeringen in marketing en promoties te blijven doen.

Net als bij de maaltijdbezorgers, geldt ook voor flitsbezorgers dat uiteindelijk alleen de koploper overleeft terwijl het spel om die plek razendsnel gespeeld wordt. Het is niet voor niets dat Gorillas de afgelopen maanden zijn activiteiten terugschroefde, uit 6 landen vertrok en honderden personeelsleden ontsloeg.

Overigens, ook Getir kromp zijn personeelsbestand in mei met 14% in. Dat heet de tering naar de nering zetten. Want flitsbezorgen, dat is uiteindelijk een blijvertje. En daar is ook Getir op uit: overblijven op de eindstreep.
Dit artikel afdrukken