Bestel je je flitsboodschappen bij Gorillas, krijg je zomaar ineens een Getir-koerier aan de deur. Of andersom. Het zijn de eerste zichtbare signalen van een consolidatie van de twee formules die zich in alle stilte voltrekt in flitsbezorgland.
Eind vorig jaar nam de Turkse flitsbezorger Getir zijn Duitse concurrent Gorillas over. Flitsbezorgen kende een vliegende start in coronatijden, maar toen iedereen weer zelf naar de winkel kon en mocht, de inflatie en de rente omhoog schoten en steden de regels rondom darkstores aanscherpten, kregen de flitsbezorgers het snel moeilijk. Nadat Zapp vorige zomer de handdoek in de ring gooide, bleven er nog maar twee flitsbezorgers in ons land actief, de nieuwe combinatie Getir-Gorillas en Flink, dat zich op de kleinere steden richt.

Lang bleef het stil over hoe het na de Getir-overname verder zou gaan. Maar inmiddels worden de eerste gevolgen zichtbaar, schrijft MarketingTribune. "Klanten van Gorillas kunnen vanaf nu een bezorger van het bedrijf zelf of een koerier van Getir aan de deur krijgen. Andersom zal dit ook zo zijn." Ook melden de flitsbezorgers dat ze 'veel nieuwe producten' aan het assortiment hebben toegevoegd.

Die ogenschijnlijk simpele mededeling roept alleen maar meer vragen op. Maar "om het proces niet te verstoren" geeft Getir verder geen toelichting. Is de combinatie van de bezorgteams bedoeld als een overgangsperiode? Gaat Gorillas uit het straatbeeld verdwijnen? En hoe gaat dat dan met Jumbo, de supermarktketen die samenwerkt met Gorillas en zo'n 1.600 producten landelijk thuis laat bezorgen?

Volgens Jumbo worden er nog steeds producten aan Gorillas geleverd. Maar daar houdt het dan ook op: "Het is nog niet helder wat de overname en de daaruit volgende integratie voor onze samenwerking met Gorillas gaat betekenen."