Op tweede paasdag haalden zes zorgvuldig uitgekozen deelnemers hun doehetzelfkip-kist op bij de boer, is te lezen in de eerste nieuwsbrief van Doehetzelfkip. Aan animo was geen gebrek, de begeleidende boeren ontvingen 180 aanmeldingen van mensen die graag mee wilden doen. De doehetzelvers, met onder meer families met kinderen tot een community, hebben allemaal hun eigen beweegredenen om mee te doen met het project.

De doehetzelvers kregen een kistje mee met drie bevruchte eieren, kippen zijn namelijk groepsdieren. De eieren zijn van Ross-kippen, een van de meest gebruikte geneticalijnen in de Nederlandse vleeskuikenhouderij. De boeren gaven de deelnemers het advies om zo snel mogelijk te beginnen met broeden. Dan is de kans groter dat de eieren uitkomen.

Bevruchte eieren. Vandaag beginnen de deelnemers met uitbroeden. #doehetzelfkip

Een bericht gedeeld door doehetzelfkip (@doehetzelfkip) op


De broedmachine bootst de omstandigheden na van een broedende hen, net zoals dat gebeurt in een geautomatiseerde kuikenbroederij. Lekker warm, tussen de 37,2 en 38,9 graden celsius, met de juiste luchtvochtigheid (50%) en voldoende ventilatie. Elk uur roteren de eieren automatisch, alsof de hen even gaat verzitten.

doehetzelfkip.nl
!Breaking news!, Doehetzelfkip Update


Met updates houdt doehetzelfkip alle belangstellenden goed op de hoogte. Zo kreeg de redactie vanmorgen een mail binnen met "!Breaking news!". Er is getik te horen van kuikensnaveltjes en de eerste barstjes zijn een feit. De eieren komen uit.

De bewoners van community Spring House werden zelfs donderdag al "trotse ouders van twee doehetzelfkip-kuikentjes". Op Youtube plaatsten ze een video waarin te zien is dat twee eieren uitkomen:


Eenmaal uit het ei zijn Ross-kippen bij vleeskuikenhouders na 6 weken slachtrijp. Volgens een van de begeleidende boeren, boer Jan van den Broek, is het de vraag of dat bij de doehetzelvers ook zo zal zijn. "De omstandigheden zijn toch iets anders en ze voeren ze biologisch voer."
Dit artikel afdrukken