Verhalen van 04 augustus rondom Corona vind je in Toeristen tureluurs van de kleurencodes, ‘Friesland en Drenthe twee van de veiligste regio’s’.

In de Ondertussen van dinsdag 04 augustus vallen mij deze berichten op:

- Jumbo breidt zijn huismerklijn van vegetarische en veganistische producten uit (Distrifood). Het nieuwe assortiment heet ‘Lekker Veggie’ en is zowel een vervanging van als uitbreiding op het voormalige ‘Veggie Chef’-aanbod. De veganistische stooflap en de verse vegetarische gehaktbal zijn nieuwe aanwinsten. Naast de nieuwe producten heeft Jumbo de bestaande vegetarische producten verbeterd – op jaarbasis wordt in totaal 4.000 kilo minder suiker en 3.000 kilo minder zout toegevoegd aan deze producten.

- drijvende technologieën die plastic opruimen aan het zeeoppervlak, zoals de 'plasticvangers' van The Ocean Cleanup, zijn niet de oplossing voor het plasticprobleem in de oceanen (Phys.org). Onderzoekers vergeleken de bestaande en toekomstige plasticvervuiling met het potentieel van deze opruiminstallaties. Zij noemen het effect ‘heel bescheiden’. Barrières in rivieren zijn veel effectiever, denken ze. Die kunnen voorkomen dat er nog steeds meer plastic in volle zee terecht komt. Opruiminstallaties kunnen dan de reeds in zee gekwakte rommel opruimen.t.

- door Covid-19 dreigen miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden ondervoed te raken. Ze hebben onvoldoende toegang tot voedsel en gezondheidszorg (WUR). Dat is de conclusie van een onderzoek door Standing Together for Nutrition (STfN). Vooral kinderen in Zuid-Azië en sub-Sahara Afrika lopen een groot risico op ernstige voedselproblemen. De pandemie veroorzaakte een verstoring van voedselsystemen over de hele wereld. Daarnaast nam het gezinsinkomen af, waardoor mensen minder kunnen besteden aan voedsel. Zonder actie zullen in 2020 130 duizend kinderen extra overlijden en 6,7 miljoen ernstig vermageren. Vermoedelijk zal de pandemie resulteren in honger lijden voor 130 miljoen extra mensen.

Thuiswerken stimuleert de omzet van Douwe Egberts door thuisdrinkers van (duurdere) koffie (AD). In Israël kun je vliegtuigvoedsel kopen voor thuis (NPR). In Zuid-Limburg werd voor het eerst in 24 jaar weer een paarse parelmoervlinder waargenomen (Nature Today). Het diertje is een zeldzame verschijning en werd tussen 1850 en 1996 slechts 15 keer waargenomen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken