Wilde aardbeiplanten kunnen hun geslachtsgenen laten ‘springen’ of 'reizen', schrijft ScienceDaily. De aardbei is de eerste plant waar die eigenschap bij is vastgesteld.

Bijzonder hoogleraar Tia-Lynn Ashman van de universiteit van Pittsburgh ondekte dat tijdens haar langjarige onderzoek naar het erfelijk materiaal van verschillende wilde aardbeisoorten. Veel planten zijn hermafrodiet; dat betekent dat elk individu meeldraden en stampers heeft, zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen dus. Dat geldt ook voor aardbeienplanten. Hun bloemen bevatten zowel meeldraden als stampers, maar niet iedere bloem produceert een aardbei. Bij de een werken wel de stampers maar niet de meeldraden, en omgekeerd.

Het bijzondere bij de aardbei is dat het stukje DNA-code dat het geslacht bepaalt, bij het ene aardbeienras aan een ander chromosoom is gekoppeld dan bij het andere. Ashman ontdekte dat de geslachtsbepalende DNA-codering in de loop van de evolutie al minstens 2 keer is 'overgesprongen'. De resultaten van de studie kunnen nuttig zijn bij het ontwikkelen van nieuwe variëteiten aardbeien. Overigens zul je bij aardbeientelers geen mannelijke en vrouwelijke plantjes van dezelfde variëteit aarbei vinden; de planten voor consumptieaardbeien zijn zorgvuldig veredeld om altijd een betrouwbare oogst te leveren.
ScienceDaily - Jumping genes drive sex chromosome changes in strawberries
  • Deel
Druk af