Onderzoekers van de Khalifa Universiteit in de Verenigde Arabische Emiraten hebben een nieuwe manier ontwikkeld om eetbare hologrammen te maken. De technologie om hologrammen - driedimensionale afbeeldingen in een plat vlak - in chocola te 'drukken' bestond al. Deze techniek is zelfs geschikt voor DIY, maar werkt alleen voor chocola. De nieuwe technologie kan 'losse' hologrammen maken op dunne suikerfilms, met zwarte kleurstof en lasers. De onderzoekers willen het proces nog aanpassen door de synthetische kleurstof te vervangen door voedselveilige.

Niet-eetbare hologrammen worden al gebruikt als echtheidskenmerk op bijvoorbeeld bankbiljetten en identiteitsbewijzen. In de voedingsmiddelenindustrie kan dit ook nuttig zijn, bijvoorbeeld om de authenticiteit van streekproducten zoals Parmezaanse kaas te garanderen. Andere opties zijn holo-labels om het suikergehalte aan te geven of de veiligheid van het product te garanderen.

Naast de genoemde toepassingen heeft de technologie ook esthetische potentie, zowel industrieel als voor (thuis-)bakkers en koks. Zo kunnen hologrammen bijvoorbeeld gebruikt worden om gezond eten voor kinderen aantrekkelijker te maken. Of gewoon om gerechten een cool sci-fi tintje te geven.
ScienceDaily - Edible holograms could someday decorate foods
Reageer
  • Deel
Druk af