Op Foodlog las ik het bericht over Paardenvlees en het paspoort. Toevallig sprak ik afgelopen zondag een paardenhouder, en een paardenslachter.
De paardeneigenaar wil een paard laten slachten, maar heeft (met goede reden) niet het juiste inlegvel. 't Paard mag dan voor nop naar de destructie.
De paardenslachter gaf hem hoop op enige inkomsten, als het beest wordt geslacht en bestemd wordt voor diervoeder (petfood?).
Tegelijkertijd waren beiden het erover eens dat de huidige paspoortsituatie bij paarden aan absurditeit grenst. Zonder inlegvel, geen slacht voor consumptie, terwijl de beesten 100% gezond en veilig zijn.
De slachter: 'als er maar een inlegvel inzit, mag het wel, ook al staat er niets op vermeld. Onlangs slachte ik zodoende een ruin!!!!'
(De ruin is ooit gecastreerd, daarvoor met verdoving en misschien antibiotica behandeld, maar op het inlegvel stond niks)
Indien er geen goed paspoort/inlegvel voorhanden is, dan gaan de paarden levend over de grens en worden in Duitsland of verderweg, wél geslacht.
Als een paard ooit als veulen met bepaalde middelen is behandeld, dan zou het 3 jaar later niet voor humane consumptie geschikt zijn?
Bij verlies van een paspoort, en dan een duplicaat, mag het beest niet meer voor consumptie, ondanks registratie per chip.
Wat is de logica?
Door dit soort absurde hiaten in de registratiebewijzen en regels, zijn eigenaren al snel geneigd naar een alternatief circuit te gaan. Dit leidt tot criminalisering, en wellicht andere risico's.
De slachter beaamde wel dat de paardenwereld een heel ander soort handelaren aantrekt dan bij de overige landbouw-huisdieren.
Fotocredits: Forma Cavalho, uitsnede, Eduardo Amorim
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoeveel paardenartsen zouden al een keer een douw gekregen hebben omdat ze medicatie niet in een paardenpaspoort noteerden? Ik schat 0,0.
Ook "fout" voorschrijven van antibiotica werd, blijkens NRC-Joep Dohmen's "antibioticasyndicaat" in die enkele gevallen die niet geseponeerd, en wél bestraft werden, afgedaan met een boete van max 250 euri.
"Het was al erg genoeg voor hen dat ze bestraft werden". Terwijl er dus dierenartsen zijn die tot 75 % van hun inkomen halen uit het dealen van antibiotica.
Op deze manier komen we natuurlijk niet veel verder: pakkans 0, strafmaat een lachertje.
"De regels werken fraude in de hand"?
Het lijkt me eerder dat KNMvD Hellebrekers "zijn" paardenveterinairen óók al niet in de hand heeft, en blijkbaar geen idee heeft van wat er op de werkvloer gebeurt. Dierenartsen horen medicatie gewoon lege artis in het paspoort te noteren en doen dat dus vaak niet. Hoe moeilijk kan dat zijn?
Zijn die dierenartsen soms weer te afhankelijk van de gunsten van hun klanten?
Ik bekeek de uitzending zojuist in Uitzending Gemist (vanaf min. 5:50). Als je het bekijkt, wil je toch maar geen paardenvlees meer. En dat terwijl net het Amsterdamse steakhouse Piet de Leeuw na al die decennia uit de kast was gekomen én de verkopen van paardenvlees in Nederland stijgen. Een manegehouder verklaart dat ze nooit paard zou kopen. De NL staatsscecretaris Sharon Dijksma noemt iets duidelijk fraude en zo ook Europarlementariër Esther de Lange. Toch wordt er niets anders gezegd dan in deze lijn.
In Frankrijk daalden de verkopen van kant-en-klaar maaltijden met ca. 50%. Een kwart van de Fransen wil geen kant-en-klaar met paardenvlees meer. Zulke inkomstendervingen zijn het gevolg van een wegvallen van vertrouwen. De politiek heeft tot taak dat te herstellen.
Aan het begin van de avond maakte de Franse minister van consumentenzaken Benoît Hamon bekend dat er naast Spanghero 4 andere frauderende aanleverlijnen zijn gevonden. De Nederlandse handelaar Jan Faasen zou in verschillende een rol hebben gespeeld. Het nieuws was niet opzienbarend en leidde niet tot een explosie in de pers. De minister zegt bovendien 'hoe meer controles we uitvoeren, hoe minder paard we vinden'.
De pijnstiller Phenylbutazon - een soort paardenbrufen - wordt in EénVandaag als probleem benoemd. Zou het? Of benoemde de dierenarts in het draadje hierboven het probleem correcter: de regels werken fraude in de hand. Dat wil zeggen: zowel echte fraude als fraude omwille van het onbegrip van de wet- en regelgever belanden door de bestaande regelgeving onterecht tegelijk aan de verkeerde kant van de streep.
En daar gaan we weer: EenVandaag komt vanavond met dit paspoort- 'schandaal', dat vooral een probleem in regelgeving is. De redactie van het programma leest hier mee, dus laat vooral horen wat je van het programma vindt.
Het is duidelijk dat dit bedrog niet acceptabel is, en dat een gebrek aan controle leidt tot gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid.
Het grootste voedsel(en milieu)schandaal - dat niet aangepakt wordt, integendeel - is echter gelegen in de GMO productie van kanker veroorzakende gewassen plus de illegale handel in pesticiden (naar schatting 20-25% van alle pesticiden zijn volgens Interpol 'omgekatte' gevaarlijke en verboden chemicaliën).
Dat hier geen aandacht voor is terwijl er zo een enorme aandacht is voor paardenvlees lijkt typerend voor de waan van de dag.