L214 stelde de afgelopen twee jaar een aantal met gevoel voor drama gebrachte misstanden in vooral slachthuizen in het zuiden van Frankrijk aan de orde. Pijnlijk was vooral dat het ging om slachthuizen waar biologisch, ambachtelijk en diervriendelijk gehouden dieren werden geslacht. De nare beelden bij de slacht in slachthuizen waar verschillende soorten dieren werden gedood, waren er helaas niet minder om.

Guillaume Meurice, bekend als radio- (France Inter) en TV-komiek, bespreekt aan de hand van een in omfloerste, verzachtende taal wat de woorden uit een in vriendelijke taal opgestelde inspectierapport betekenen. De medewerkers van het volledige op de slacht van varkens ingerichte abattoir in de streek Yvelines direct onder Parijs, zijn opgeleid om conform de regels met dierenwelzijn om te gaan, klinkt het. Niettemin noteert een rapport uit 2016 'kleine onregelmatigheden', 'grotendeels conform aan de gestelde regels', 'misschien wat meer dieren dan de capaciteit toestaat', 'enkele niet toegestane handelingen'. De verborgen camera - 'de hobby van L214' zoals anderen nu eenmaal graag jeu de boules spelen, zegt Meurice - illustreert de beelden bij de woorden.


Wie het Frans verstaat, ontdekt een nieuwe, frisse toon. Alsof Youp van 't Hek zonder enig gemoraliseer laat zien hoe de wereld werkt. Voor wie het minder goed verstaat, spreken de toon en beelden voldoende voor zichzelf.

Ook in midden-Frankrijk worden varkens niet erg plezierig naar hun dood geleid, luidt de grimlachende conclusie van de kijker na het zien van deze beelden.
Dit artikel afdrukken