Guillaume Meurice, bekend als radio- (France Inter) en TV-komiek, bespreekt aan de hand van een in omfloerste, verzachtende taal wat de woorden uit een in vriendelijke taal opgestelde inspectierapport betekenen. De medewerkers van het volledige op de slacht van varkens ingerichte abattoir in de streek Yvelines direct onder Parijs, zijn opgeleid om conform de regels met dierenwelzijn om te gaan, klinkt het. Niettemin noteert een rapport uit 2016 'kleine onregelmatigheden', 'grotendeels conform aan de gestelde regels', 'misschien wat meer dieren dan de capaciteit toestaat', 'enkele niet toegestane handelingen'. De verborgen camera - 'de hobby van L214' zoals anderen nu eenmaal graag jeu de boules spelen, zegt Meurice - illustreert de beelden bij de woorden.
Wie het Frans verstaat, ontdekt een nieuwe, frisse toon. Alsof Youp van 't Hek zonder enig gemoraliseer laat zien hoe de wereld werkt. Voor wie het minder goed verstaat, spreken de toon en beelden voldoende voor zichzelf.
Ook in midden-Frankrijk worden varkens niet erg plezierig naar hun dood geleid, luidt de grimlachende conclusie van de kijker na het zien van deze beelden.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat we hieronder ontdekken is natuurlijk wel degelijk iets bijzonders (met dank aan Jarno!): in een bedrijf dat een dierwelzijnstraining heeft gehad, blijkt de slachtlijn dieronvriendelijk in elkaar te zitten. Hoe is zoiets nog steeds mogelijk in een volledig gespecialiseerd modern bedrijf?
Als Meurice en L214 dat hadden geweten hadden ze een nog veel betere video gemaakt.
De technieken geloof ik allemaal wel dame en heren. Zij doen iets niet goed. Zegt de autocoureur ook als zijn collega zich doodgereden heeft tegen de muur.
Wat vinden we ervan dat er voor de zoveelste keer filmpjes opduiken die de burger (en consument en dus de klant) eufemistisch gezegd niet aanspreken? Gaan we nou begrijpen dat in het belang van de sector en van binnenuit dingen echt scherper moeten of accepteren we dat dit langzamerhand geen incident meer kan worden genoemd? Daar waar je zulke zware kritiek vanuit de maatschappij krijgt als de vleessector dien je ervoor te zorgen dat dit soort zaken uitgeroeid wordt met wortel en tak, en wel zo snel mogelijk. Anders verlies je je geloofwaardigheid. Een zakelijke benadering helpt daarbij niet, dierenwelzijn is een emotioneel begrip en fout is fout. Punt.
@Jarno 2. De varkens lopen niet omdat de verlichting en de looplijnen niet zijn aangepast aan het natuurlijk gedrag van een varken. Ook zijn de varkens bang voor de "terugslagklep". De varkens moeten van donker naar licht en over een hellende vloer worden gedreven, zonder zichtbare obstakels en langs dichte wanden. Hoeken moeten worden vermeden/afgerond. De inrichting van dit (gedeelte van het?) slachthuis staat in schril contrast met zoals het zou moeten. Wat je hier ziet is dier- (en mens) onvriendelijk EN van grote invloed op de kwaliteit van het vlees. Op deze manier slachten zorgt voor een afwijkende PH, drip en PSE-vlees. Kortom de stempel/het imago is misschien beter dan gangbaar maar de kwaliteit laat ten opzichte van een moderne industriële slachterij zeer te wensen over.....
die 2 vragen heb ik ook Jarno en afhankelijk van het antwoord op je 2e vraag, misschien Grandin Temple inhuren (als zij ook varkens doet tenminste).
Ik heb het filmpje bekeken (en er geen moer van verstaan, mijn Frans heb ik al na een jaar opgegeven) en één ding valt me op. Of eigenlijk 2.
1 een enorm gefrustreerde werknemer (staat onder druk van de werkgever?)
2 ziet iemand waarom de varkens niet willen doorlopen?
2 is met name een vraag voor de reageerders op dit artikel.
Het antwoord is namelijk heel simpel wanneer je het gedrag van een varken kent en daardoor grotendeels te voorkomen zodat de werknemer ook niet meer zo gestrest tekeer hoeft te gaan.