Twee weken geleden kwam Lactalis, één van de grootste zuivelproducenten ter wereld, in het nieuws omdat de Franse overheid 7.000 ton babyvoedingsproducten van het bedrijf - wereldwijd - liet terughalen in verband met salmonellabesmettingen. In Frankrijk waren in 2 instanties 25 baby's ziek geworden. Ook in Nederland werden een paar producten uit de schappen gehaald.

Donderdag breidde Lactalis de terughaalactie uit tot alle producten die sinds half februari in de zuivelverwerkingsfabriek te Craon geproduceerd zijn. Uit voorzorg, zegt de zuivelproducent. Er zijn geen nieuwe ziektegevallen gemeld. De exacte oorzaak van de besmetting is nog altijd niet duidelijk. Lactalis vermoedt dat verbouwingswerkzaamheden, begin dit jaar, aan de basis liggen van de besmetting. De productielokatie in Craon is inmiddels volledig stilgelegd, Lactalis heeft voor de medewerkers tijdelijke arbeidstijdverkorting aangevraagd.

Onder meer op instigatie van enkele verontruste ouders en consumentenorganisaties als Que Choisir en foodwatch, is het parket van Parijs een vooronderzoek gestart wegens "onvrijwillige verwondingen", "het in levensgevaar brengen van anderen" en "misleiding met gevaar voor de volksgezondheid.” Ook wordt onderzocht of het bedrijf (in eerste instantie) nagelaten heeft zijn producten snel genoeg uit de schappen terug te halen.
Dit artikel afdrukken