Thermomechanische energieopslagsystemen (TMES), die elektriciteit opslaan in de vorm van mechanische en/of thermische energie, zijn een andere mogelijkheid. Opslag zou kunnen onder de grond. Onder onze voeten bevinden zich verschillende grote zoutbergen. Zo liet het opgedroogde Zechsteinzee 260 miljoen jaar geleden een ondergrondse zoutlaag achter die strekt van Nederland en Duitsland tot Polen. Uit de zoutbergen wordt zout gewonnen door gaten te boren en het zout te onttrekken met water (pekel). Door het onttrekken ontstaan holtes (koepels) die ook wel zoutcavernes worden genoemd. Die kun je een tweede leven geven door er iets in op te slaan, zoals wordt gedaan met aardgas. Het zoutgesteente biedt een natuurlijke afdichting. Bedrijven kijken ook naar andere mogelijkheden: het opslaan van waterstof of simpelweg perslucht.
Ondergronds stuwmeer
Zo’n zoutcaverne kun je gebruiken als een ondergronds stuwmeer. Bij een overschot aan stroom wordt de opslag volgepompt met lucht, om ‘m weer leeg te laten lopen als er een tekort is. Als de samengeperste lucht losgelaten wordt, drijft ontstane luchtdruk een turbine aan die stroom opwekt. Persluchtsystemen bestaan al sinds 1870. Als energieopslagsysteem bestaat het sinds de jaren '70 in Huntorf in Duitsland en staat bekent als Compressed Air Energy Storage, oftewel CAES. De techniek kent nu door de toenemende vraag naar opslagcapaciteit een heropleving.
Traditionele systemen zijn nog afhankelijk van aardgas om de perslucht te verwarmen als die de zoutcaverne verlaat, schrijft het Institution of mechanical engineers. Anders daalt de temperatuur bij gebruik aanzienlijk, waardoor de efficiëntie afneemt. Maar ook de vrijgekomen warmte gaat vaak verloren aan de omgeving.
Recent ontwikkelde systemen combineren de opslag van lucht onder hoge druk met thermische opslag. De warmte wordt opgevangen en kan hergebruikt worden, hierdoor bereiken CAES-systemen een hoger rendement. Ook is de bovengrondse voetafdruk en milieu-impact van deze technologie kleiner dan die van een pompwaterkrachtcentrale. Een nadeel blijft dat CAES niet zo snel kan reageren op schommelingen in spanning als batterijen dat kunnen (in milliseconden).
China wil de wereldleider van deze 'nieuwe' energievorm worden. Een zoutgrotproject in Jintan in Jiangsu is vorige maand succesvol getest en zou nu klaar zijn voor commercieel gebruik. De bijhorende energiecentrale is sinds 2020 in aanbouw en kan zeker 60 megawatt aan energie opslaan en leveren, schrijft Bloomberg. Maar ook in onze contreien worden projecten gestart, door onder meer een Nederlands bedrijf.
Opslag voor langere periodes
Het jonge bedrijf Corre Energy sloot half juni een overeenkomst met het Belgische chemiebedrijf Solvay, schrijft De Tijd. Solvay wil tegen 2027 4 zoutgrotten opleveren in het Duitse Noordrijn-Westfalen waar perslucht en waterstof in opgeslagen kan worden.
De installatie kan 80 gigawattuur aan perslucht opslaan in de grond. Dat is een veelvoud van wat vandaag met batterijen mogelijk is. Energieopslag gebeurt nu vooral door pompcentrales. De grootste waterkrachtcentrale van België (Nederland heeft geen pompwaterkrachtcentrale) heeft een opslagcapaciteit van 6 gigawattuur. De opslag van perslucht kan voor een paar uur, maar ook voor langere periodes worden opgeslagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld batterijen en accu's.
Zo'n opslagsysteem bouwen heeft tijd nodig. Vóórdat de zoutwinning start, moet het winningsbedrijf weten wat er na de tijd met de koepels gaat gebeuren. “Als wij zo veel mogelijk zout uit de grond halen, zijn de cavernes daarna niet geschikt om gas, waterstof of perslucht op te slaan”, aldus Philippe Kehren van het chemiebedrijf Solvay. Voor de opslag van energie moeten de zoutgrotten een bepaalde vorm hebben.
Door de Duitse deal met Solvay verdubbelt Corre Energy zijn Europese portefeuille. Het bedrijf heeft nu 10 opslagprojecten in ontwikkeling met een vermogen van 1,3 gigawatt tegen 2026. Het bedrijf lonkt ook al naar projecten in de VS, waar het miljardensteunpakket van president Joe Biden, de Inflation Reduction Act, in forse investeringssteun voor opslag voorziet.
De zonnige juni slaat alles. Landelijk is de opbrengst in juni nu al hoger dan het record in mei.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 27, 2023
Thuis heb ik met 3 kW aan panelen al 400 kWh fysiek aan het net geleverd en pas 70 kWh van het net verbruikt. Mijn 'saldering-batterij' zit dus boordevol.
U ook? #grafiekvandedag pic.twitter.com/TTuvPulGVG
De netwerkproblematiek: Het aanbod vanuit zon&wind (offshore via aanlandingskabel) is anno 2023 in Zuid-Holland nog prima in te passen gezien de provinciale elektriciteitsvraag.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 26, 2023
Er zijn hooguit lokale bottlenecks. 1/3#grafiekvandedag pic.twitter.com/fkRTCivlsP
De netwerkproblematiek: Het aanbod vanuit zon&wind (incl. offshore via aanlandingskabel) anno 2023 in de regio Drenthe + Groningen is al volkomen uit de pas met de regionale stroomvraag.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 26, 2023
Overschotten kunnen naar bijv. Zuid-Holland, met nog residuele vraag. 2/3#grafiekvandedag pic.twitter.com/3AzZcTuA8H
De uitdaging voor de netbeheerders is dat er weliswaar nog volop ruimte is om overschotten uit (bijv.) Drenthe en Groningen in (bijv.) Zuid-Holland in te passen, maar naarmate zon&wind in ZH groeien, straks niet meer. 3/3
— Martien Visser (@BM_Visser) June 27, 2023
Ik schreef daar eerder over: https://t.co/orZeyHgmCV
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is dit misschien iets voor Groningen.?
Het rendement op perslucht is te laag als je de warmte en koude die vrij komt niet fatsoenlijk kunt gebruiken. Maar wel interessant is, hoe ver kun je de druk laten oplopen voor je te ver gaat en je opslag knalt en Slochteren een krater wordt? Ook handig om te weten ivm CO2 opslag onder de grond.
Nico #2 , ben ik ook benieuwd naar.
Om korte pieken op te vangen kan naast perslucht ook Gravity worden gebruikt, zowel bovengronds als ondergronds. De Energy vault is een grotere versie. Ook een op rails rijdende zware last berg-op / berg-af wordt aan gedacht, evenals water terug pompen naar de bovenliggende stuwmeren mits er voldoende water beschikbaar is om terug te pompen, want waterkrachtcentrales vallen tegenwoordig vaker droog.
En wat zeg je van dynamische stroomprijzen bij de laadstations voor auto's.
Zie ook: De energiecrisis oplossen met zwaartekracht, maar rendementsvergelijkingen ben ik nog niet tegengekomen.
Wat is het rendement van energieopslag in perslucht ten opzichte van andere systemen?
En er is al een eindje op perslucht gereden met een ouderwetse auto.