Genot heeft twee kanten. Enerzijds staat genot voor onbekommerd plezier en geeft genot een positief gevoel. Anderzijds dringt ook vooral schuldgevoel zich op, wat ervaren wordt als negatief. Psychofysioloog dr. Jan Snel van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar genieten. Zijn bevindingen laten een verrassend nieuw licht schijnen op beide kanten van dit fenomeen. Dr. Snel is verbonden aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en heeft binnen de Programmagroep Psychonomie de relatie onderzocht tussen ‘daily uplifts’ en ‘daily hassles’, ofwel de dagelijkse positieve dingen (zoals een complimentje, een gebakje bij de koffie, tv-kijken) en de dagelijkse negatieve dingen (zoals files op de weg, een verkoudheid). Uit het onderzoek bleek dat wanneer er genoeg plezierige dingen zijn, de negatieve dingen als minder erg worden ervaren, en dat plezierige ervaringen (mede hierdoor) een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben.

De conclusies van dr. Snel staan haaks op de heersende maatschappelijke gewoonte om genieten in een negatief daglicht te stellen, onder andere door het opdringen van schuldgevoelens: ‘wat prettig aanvoelt, moet wel slecht voor je zijn…’ Onterecht vindt dr. Snel, die ook voorzitter is van de stichting SHARE (Science of Happiness and Research into Enjoyment). Want genieten zonder schuldgevoel is belangrijk. Het geeft positieve stress en versterkt de lichamelijke gezondheid.

Het Britse Harris Research Centre komt via het onderzoek 'Value of pleasure and the question of guilt’ tot dezelfde conclusie. Zo gaf 55% van de proefpersonen aan dat snoepen als één van de onderzochte ‘pleasures’ op hen een ontspannende invloed had. Bij 9% hielp snoepen tegen stress. Bij nog eens 9% speelde snoepen een essentiële rol bij de sociale activiteiten ofwel gezelligheid en bij 20% maakte het een belangrijk onderdeel uit van het dagelijks leven.

Genieten van zoet wordt ons al met de moedermelk ingegeven. Rond de 7e week van hun groei ontwikkelen foetussen hun eerste smaakpapillen die met name gericht zijn op de herkenning van zoet. Na de geboorte wordt die smaakherkenning actief gekoppeld aan de moedermelk die van nature zoet van smaak is. Naast voeding levert moedermelk ook gevoelens van binding en geborgenheid aan de zuigeling.

Dat zoet bovendien invloed heeft op onze levensverwachting blijkt uit het onderzoek ‘Life is sweet: candy consumption and longevity’ van Harvard University in de Verenigde Staten. Door ruim 7800 proefpersonen te ondervragen naar onder andere hun snoepgedrag kwam aan het licht dat snoepers, rekening houdend met vele andere factoren, gemiddeld een jaar ouder worden dan niet-snoepers… Goed nieuws voor al diegenen die elke dag een beetje genieten tot hun levensmotto hebben gemaakt!

De wetenschappelijke belangstelling voor het effect van genieten op de gezondheid neemt (inter)nationaal gezien enorm toe, zoals onder andere blijkt uit het onderzoek van dr. Snel. Naar aanleiding van deze groeiende wetenschappelijke interesse heeft de Suikerstichting Nederland het initiatief genomen om onderzoek naar suiker in relatie tot genieten te initiëren dan wel te ondersteunen.


bron: culinair net
Dit artikel afdrukken