Fransen noemen het de peterselie van hun Noord-Afrikaanse landgenoten. Hou jij van koriander?

Volgens de een heeft het kruid een lekkere, frisse en aromatische citrussmaak. Volgens de ander smaakt het naar zeep, schimmel, modder of insecten. Nutritionfacts legt uit hoe dat komt.

Genetisch
Verschillende aanwijzingen suggereren dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is. Van verschillende etnische groepen vindt een verschillend percentage het kruid naar zeep smaken. Zo noemt 14,1% van de Ashkenazische joden (afkomstig uit centraal- of Oost-Europa) de smaak zeepachtig en - dus - niet lekker. In Zuid-Azië is de groep mensen die vinden dat het kruid naar zeep smaken het kleinst, slechts 3,9%. Tevens is gebleken dat eeneiige tweelingen vaak dezelfde smaakbeleving bij koriander hebben, terwijl die correlatie bij twee-eiige tweelingen minder sterk was.

Defect
Het vermoeden werd bevestigd door een studie onder 14.000 deelnemers die koriander naar zeep vonden smaken en 11.000 mensen die aangaven of ze koriander wel of niet lekker vonden. Ze bekeken het totale genoom van alle proefpersonen en ontdekten een associatie van gen OR6A2 op chromosoom 11.

Dat gen zorgt ervoor dat we bepaalde stoffen kunnen ruiken. Onder deze stoffen valt ook E-(2)-Decenal, dat zowel in koriander voorkomt als in de stinkende stoffen die insecten afscheiden om zich te beschermen tegen vijanden.

Het is daarom denkbaar dat mensen die koriander lekker vinden, een genetisch defect hebben waardoor ze de stinkende stof niet kunnen ruiken.
Dit artikel afdrukken