image


Eén uur zon maakt nog geen voorjaar, dat is nu wel duidelijk. Mijn enthousiasme van vorige week, met bijbehorend vogelgekweel en dynamisch recept, werd wreed de grond in geboord door de grimmige noordooster.
Flexibel als ik ben voor zover het recepten betreft, draai ik de huik (voor wie jonger is dan ik en dus met minder 'ouderwetse' woorden begiftigd: een huik is wijd uitstaande muts die in vroeger eeuwen werd gedragen. 'Je huik naar de wind draaien' is een spreekwoord dat zoveel betekent als 'een draaikont zijn'.) naar de noordooster en maak een lekker stoofpotje voor vanavond. Eet je mee? Morgen is het ook nog koud! Vlaams stoofpotje met bier
Tot mijn grote genoegen heb ik ooit een klein jaar in Antwerpen mogen wonen. Daar heb ik geleerd dat er mensen zijn die meer om een goed stuk vlees dat het behang aan de muren geven: een openbaring. Ik was in één klap genezen van mijn door moeder ingeheide spaarzaamheid als het om verse levensmiddelen ging, hoewel ik van kliekjes ben blijven houden, want die kunnen lekkerder zijn dan het oorspronkelijke gerecht. Het vlees wordt in Vlaanderen met respect benaderd en behangen met namen als 'platte bil', 'blote ziel' of 'faux filet'. Ondanks aarzelingen om aan de slager naar een pond blote ziel te vragen, heb ik toch geleerd dat mooi gesneden vlees wonderen doet in je pan. Ik ontdekte dat rundvlees echt smaak kon hebben en niet alleen maar een massale draadjeswaterval in je mond hoefde te zijn. Dat er met bier gekookt kon worden was in 1979 ook een hele ontdekking, eentje die ik in ere heb gehouden. Tegenwoordig kunnen wij ook Belgische bieren in ons Platte Land kopen, dus niets let mij om een Vlaamse stoof met Gueuze Lambik te maken. Laat nu de wind maar razen!
Vlaamse stoof (vier porties)
1 kilo sucadelappen
1 flinke ui
100 gr boter
2 laurierblaadjes
2 kruidnagelen
2 witte boterhammen (3 als je een ovale pan hebt)
2 eetlepels pittige mosterd
1 fles Gueuze lambik
zout, peper

Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de klein gesneden ui aan de boter toe en laat hem even een kleurtje krijgen. Schep de snippers uit de boter en leg ze op een schoteltje. Voeg de rest van de boter toe en doe het vlees in de pan. Snijd het bij voorkeur eerst in vier porties. Braad het vlees rondom bruin, voeg dat de uisnippers weer toe, plus laurier, kruidnagel, zout en peper. Roer even om, zoadat er overal wat ui zit. Snijd de korstjes van de boterhammen (liefst ovaal brood) en besmeer ze met mosterd. Leg ze met de mosterdzijde op het vlees en giet het bier over dit alles. Laat het bier aan de kook komen (het gaat flink schuimen dus doe een schort voor) en zet het vuur dan laag. Laat het nét aan de kook 2 tot 3 uur pruttelen, tot het vlees makkelijk snijdbaar is. Dit deel moet je bij voorkeur 's ochtends of de avond voor je het gaat eten afmaken.
Voor het eten warm je de stoof weer op, haalt het vlees eruit en leg het op een verwarmde schaal, roer het brood met een pollepel of staafmixer door de bierjus. Geef het in een juskom erbij of giet het over het vlees. Heerlijk met puree van patatten en knolselderij met peterselie en - vergeet een goed glas Lambik erbij niet! Maak vooral wat extra voor een lunchhapje de volgende dag. Zo komt Jan Splinter door de winter!
Dit artikel afdrukken