Overal in Nederland was het vandaag genieten. Om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen weer open na de 'winterslaap' van de afgelopen maanden (Het Financieele Dagblad, 1.1). Hoewel de beperkte openstelling vermoedelijk niet rendabel is, genoot Nederland met overgave en volle teugen blijkt uit een rondgang langs de media. Onderwijl is sprake van vollopende zorgelijke situatie in de ziekenhuizen, oplopende besmettingen en verergert de drukte van Koningsdag die zorgen (De Telegraaf).

Reden voor de veiligheidsregio Noord-Holland om toch ook nog even op de regels te wijzen:Rijd 60 om aanrijdingen met wild te vermijden
Nog meer waarschuwingen doen de ronde. Nu de avondklok is afgeschaft, zal het drukker worden op de wegen. En dat levert een groter risico op aanrijdingen met overstekende dieren. Die waren de afgelopen maanden juist een beetje minder schichtig geworden in de avonduren en zullen moeten wennen. "Er is niemand die ze uitlegt dat ze een stukje van hun leefgebied weer af moeten staan", zegt boswachter Victor Nuijten dan ook (Omroep Gelderland, 4.5). Hij vraagt mensen hun snelheid op provinciale wegen te verlagen. Met 60 kilometer per uur krijgen zowel de automobilist als het dier net wat meer kans een fatale afloop te vermijden.

Wijnmakers willen vaccinvoorrang
De belangenvereniging van de Franse oenologen, de Union des oenologues, heeft een dringend beroep gedaan op president Emmanuel Macron en premier Jean Castex. Of de 7.000 leden van de beroepsgroep alsjeblieft voorrang kunnen krijgen bij het vaccineren (Trouw, 4.12). Oenologen zijn de wijnprofessionals die uitmaken hoe een wijn gaat smaken. Hun geur- en smaakvermogen zijn onmisbare instrumenten bij het uitoefenen van hun vak. En juist het verlies van reuk en smaak is een van de belangrijkste symptomen van Covid-19. Volgens de Union des oenologues overkwam het de helft van de wijnprofessionals die tot nu tot met Covid-19 besmet raakte. Herstel kan maanden duren en is niet vanzelfsprekend. Of Macron en Castex gevoelig zijn voor het argument van de oenologen, is onbekend.
Dit artikel afdrukken