Onderzoekers van de Universiteit van Queensland onderzochten hoe genetische variaties in de huid een natuurlijke zonnebrandcrème kunnen creëren. Zij publiceerden hun bevindingen in Nature Communications.
Zonlicht op je blote huid stimuleert onder andere de aanmaak van vitamine D, een proces dat bijdraagt aan goede gezondheid. Krachtige zonnestralen kunnen echter ook een negatief effect hebben op processen in het lichaam wanneer te veel UV-straling de huid overprikkelt met huidkanker als mogelijk gevolg. Professor John McGrath van het Queensland Brain Institute tegen Science Daily: “Variaties in onze genen beïnvloeden ook hoe efficiënt we vitamine D maken onder invloed van zonlicht.”
McGrath: “Onze bevindingen suggereren dat genetische varianten in het HAL-gen (histidine ammoniak-lyase) de concentratie van een klein molecuul in de huid kunnen variëren, dat werkt als een interne zonbeschermingsfactor, of SPF.” Het molecuul absorbeert namelijk UVB-straling en de concentratie van dit molecuul in de huid beïnvloedt hoeveel vitamine D we kunnen maken.
De onderzoekers denken dat hun bevindingen bijdragen aan onderzoek vanuit een nieuw perspectief naar de effecten van vitamine D op onder andere gezondheid. Bovendien ondersteunt de studie de hypothese dat een laag vitamine D gehalte het gevolg kan zijn van een slechte gezondheid, in plaats van bij te dragen aan het risico.
ScienceDaily - Natural sunscreen gene influences how we make vitamin D
Zonlicht op je blote huid stimuleert onder andere de aanmaak van vitamine D, een proces dat bijdraagt aan goede gezondheid. Krachtige zonnestralen kunnen echter ook een negatief effect hebben op processen in het lichaam wanneer te veel UV-straling de huid overprikkelt met huidkanker als mogelijk gevolg. Professor John McGrath van het Queensland Brain Institute tegen Science Daily: “Variaties in onze genen beïnvloeden ook hoe efficiënt we vitamine D maken onder invloed van zonlicht.”
McGrath: “Onze bevindingen suggereren dat genetische varianten in het HAL-gen (histidine ammoniak-lyase) de concentratie van een klein molecuul in de huid kunnen variëren, dat werkt als een interne zonbeschermingsfactor, of SPF.” Het molecuul absorbeert namelijk UVB-straling en de concentratie van dit molecuul in de huid beïnvloedt hoeveel vitamine D we kunnen maken.
De onderzoekers denken dat hun bevindingen bijdragen aan onderzoek vanuit een nieuw perspectief naar de effecten van vitamine D op onder andere gezondheid. Bovendien ondersteunt de studie de hypothese dat een laag vitamine D gehalte het gevolg kan zijn van een slechte gezondheid, in plaats van bij te dragen aan het risico.
#4 Eric-Jan: Je kan ook oranje worden door de verkeerde kleuren in een tanning studio te nemen. Vorig jaar een aflevering van (zogenaamde) reality serie van een worstelaar gezien die dat deed, iets teveel brons erin laten doen, hij was helemaal goudkleurig en moest dat weer helemaal afvegen met babydoekjes. Die aflevering was veel later uitgezondendan het worstelprogramma zelf, maar nu snapte ik waarom hij er in die show zo oranje uitzag, door de verkeerde kleuren te nemen. Vaak hebben die gasten ook oranjige oksels, daar zie je het ook aan of ze naar zo'n studio geweest zijn waar ze gewoon een kleurtje opspuiten.
De BBC heeft ook eens een uitzending gehad over hoe tomaten je beschermen tegen zonnebrand. Een paar mensen werden eerst getest hoeveel graads verbranding ze kregen met een speciaal apparaat. Daarna moesten ze een aantal weken dagelijks een bepaalde hoeveelheid tomatenpuree, omdat dit heel geconcentreerd is eten en toen werd het opnieuw gemeten. De graad van verbranding was meer dan de helft minder. Ik weet niet precies hoeveel de puree gelijk stond aan het aantal tomaten wat je dan zou moeten eten, was best veel, maar het kwam iig door de lycopine en als je tomaten ook nog eens opwarmt wordt die stog versterkt. Eet je ze samen met veel ander fruit wat juist in de zon moet rijpen waardoor het die stof rijkelijk aanmaakt, dan ben je prima beschermd, afhankelijk van de hoeveelheid en kwetsbaarheid van je huid.
De natuur geeft niet voor niets gezonde producten aan ons, dat wij het moeten verzieken met allerlei gifstoffen, kunstmesten om het sneller te laten groeien en weet ik wat voor kunstgrepen meer is dan een nadeel dat er minder goede stoffen in blijven/komen, maar toch, het blijft altijd beter dan een zak chips.
#4 Van 'fat Orange Man' wordt beweerd dat die vooral fast food eet. Geen idee hoeveel worteltjes daarin verwerkt zijn.
Groenten en fruit met rode, oranje en gele pigmenten kunnen inderdaad beschermen tegen verbranden door de zon. Dit lijvige wetenschappelijk artikel:
Nutraceuticals for Skin Care heb ik nog niet helemaal gelezen, maar Astrid heeft hier echt een punt!
Astrid Spijkers, niet teveel worteltjes eten anders gaan ze vragen of je de zus van Donald J. Trump bent.
Ja, het zijn altijd weer die genen, nooit hoe gezond je leeft en eet, waar je woont, kom je vaak buten, maar vooral en dat is het belangrijktse: waarmee, hoe vaak en wanner smeer je troep op je huid, oftwel, dat noemen ze zonnebrandcreme.
Wil je smeren? Doe dat met het meest natuurlijke product zonder chemische zooi die je juist ziek kan maken en pas na een half uur eerst die zon goed opgenomen te hebben. Met creme op kan je huid het minder goed opnemen, dan heeft zonnen voor de noodzakelijke D geen nut.
Sinds ik meer groente en fruit ben gaan eten is mijn huid van wit naar een natuurlijke iets donkerder tint gegaan, Ik kan sinds dat gebeurt is ook een paar uur in de zon bezig zijn zonder te verbranden en ik gebruik geen enkel cremmetje, terwijl ik voorhen na een half uur al verbrandde.
#1
"Ruim 1 miljard mensen heeft een tekort.
Die groep bestaat voornamelijk uit:
Babies met borstvoeding..."
Als ik nu een chimpansee mamma was, levend in een oerwoud ergens, zou ik mijn kindje dan ook eigenlijk vitamine D drubbeltjes moeten geven?
Is daar wel eens onderzoek naar gedaan, want indien daar een tekort aan vitamine D drubbeltjes heerst, dan zouden chimpansees wel eens op heel korte termijn kunnen uitsterven.
Een rondje Google laat zien dat het extra suppleren van vitamine D aan moeders zwaar te kort schiet (vergeet dus harinkies enzo maar). Vanaf de geboorte vitamine D aan de baby itself, anders komt de kinderbescherming in actie.
Nuff said. Punt.