Onderzoekers van de Universiteit van Queensland onderzochten hoe genetische variaties in de huid een natuurlijke zonnebrandcrème kunnen creëren. Zij publiceerden hun bevindingen in Nature Communications.

Zonlicht op je blote huid stimuleert onder andere de aanmaak van vitamine D, een proces dat bijdraagt aan goede gezondheid. Krachtige zonnestralen kunnen echter ook een negatief effect hebben op processen in het lichaam wanneer te veel UV-straling de huid overprikkelt met huidkanker als mogelijk gevolg. Professor John McGrath van het Queensland Brain Institute tegen Science Daily: “Variaties in onze genen beïnvloeden ook hoe efficiënt we vitamine D maken onder invloed van zonlicht.”

McGrath: “Onze bevindingen suggereren dat genetische varianten in het HAL-gen (histidine ammoniak-lyase) de concentratie van een klein molecuul in de huid kunnen variëren, dat werkt als een interne zonbeschermingsfactor, of SPF.” Het molecuul absorbeert namelijk UVB-straling en de concentratie van dit molecuul in de huid beïnvloedt hoeveel vitamine D we kunnen maken.

De onderzoekers denken dat hun bevindingen bijdragen aan onderzoek vanuit een nieuw perspectief naar de effecten van vitamine D op onder andere gezondheid. Bovendien ondersteunt de studie de hypothese dat een laag vitamine D gehalte het gevolg kan zijn van een slechte gezondheid, in plaats van bij te dragen aan het risico.
ScienceDaily - Natural sunscreen gene influences how we make vitamin D
Reageer
  • Deel
Druk af