Amerikaanse artsen zijn niet goed uitgerust om mensen met obesitas goed te behandelen. De standaard apparatuur om juiste diagnoses te stellen is niet geschikt voor mensen die meer dan 400 pond (180 kilo) wegen. Standaardwaardes voor andere diagnostische tests hebben een bovengrens aan het gewicht. Hierdoor krijgen mensen met obesitas lang niet altijd de juiste diagnose en daardoor niet de juiste zorg. Dat valt te lezen op Vox.

Graag zou ik hier aan experts die zich academisch en praktisch met voedingsgerelateerde gezondheid willen vragen: help ons met jullie reacties hieronder een inventarisatie te maken van wat er in Nederland op dit moment gebeurt om het advies 'u moet gewoon minder eten' om te zetten in een aanpak die wel werkt
Eerst afvallen
Vaak wordt te dikke mensen geadviseerd eerst af te vallen. Maar ze zochten nou juist hulp omdat die uitdaging te groot is. Om voor bariatrische chirurgie - een operatieve maagverkleining - in aanmerking te komen moeten mensen voldoen aan eisen die veelal niet haalbaar zijn. Om die reden worden mensen het bos ingestuurd met het advies om gezonder te eten en meer te bewegen. Aangezien morbide obesitas een proces is van vele jaren, met vaak meerdere pogingen om af te vallen, redden patiënten het niet met dat advies. Ze raken gefrustreerd en komen in een neerwaartse spiraal terecht.

Nieuwe behandelmethodes
De medische wereld zoekt naar manieren om mensen met morbide obesitas beter te kunnen behandelen. Zo is er de controversiële AspireAssist, waarmee mensen zelf hun maag 30% leger kunnen pompen na het eten.
Ook cognitieve gedragstherapie lijkt op de korte termijn te kunnen helpen, maar op de lange termijn is daar nog geen bewijs voor.

In Rotterdam is voor mensen met (morbide) obesitas het Centrum Gezond Gewicht gestart, waarin specialisten samenwerken om mensen individueel te begeleiden bij alle zaken die meespelen in het gewichtsprobleem, zoals bijvoorbeeld verborgen dikmakers.

Door dit soort ontwikkelingen en inspanningen moet het mogelijk zijn om ook mensen die (veel) te zwaar zijn te kunnen diagnosticeren en behandelen en meer te kunnen bieden dan ‘peptalk en (zinloos) advies’.

Vraag aan kennisdragers
Graag zou ik hier aan experts die zich academisch en praktisch met voedingsgerelateerde gezondheid willen vragen: help ons met jullie reacties hieronder een inventarisatie te maken van wat er in Nederland op dit moment gebeurt om het advies 'u moet gewoon minder eten' om te zetten in een aanpak die wel werkt.
Dit artikel afdrukken