image


Niet dat het gen er al niet was, maar ze hebben nu kunnen traceren welk gen ervoor verantwoordelijk is.

We krijgen straks mooier gekleurde appels zonder dat die ook daadwerkelijk rijper zijn. Weer een natuurlijke waarheid weggemendeld door de wetenschap? Weg met de signalen die je ogen je doorgeven?

Onderzoekers van de Australische onderzoeksorganisatie CSIRO hebben als eerste de genen geidentificeerd die de kleur van de schil van appels bepalen. Appels worden roder door een soort 'werkergenen' die de kleurstof anthocyanine aanmaken. Deze genen zijn echter alleen actief bij het rijpen, dus er moest een gen zijn dat deze werkergenen aangaf wanneer het tijd is om in actie te komen. Dat is nu geïdentificeerd. Hiermee kunnen in de toekomst appels een mooiere kleur schil krijgen. Dat heeft echter geen invloed op de smaak. Volgens Mandy Walker, onderzoeksleider van CSIRO Plant Industry, worden sommige appelrassen beter verkocht vanwege de mooie kleur en niet vanwege de smaak. In de toekomst kunnen bijvoorbeeld oude appelrassen met veel smaak maar een lelijk uiterlijk, worden aangepast zodat de schil mooier wordt.

Sommige genen zijn erg gevoelig voor licht en temperatuur, waardoor de licht en schaduwkant van appels verschillend kleurt. In de toekomst zouden minder gevoelige genen kunnen worden geselecteerd zodat de appels helemaal dezelfde kleur hebben.

Volgens Walker kan het onderzoek grote besparingen voor de appelveredeling opleveren, omdat met DNA analyse kan worden bepaald welke kleur het zaad krijgt. En zelfs een rode Granny Smith wordt mogelijk. Er zijn nu eenmaal mensen die van nieuwe, ongewone producten houden. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Plant Physiology.

bron: CSIRO
Dit artikel afdrukken