Eigenaren van labradors moeten hun hond regelmatig op dieet zetten. In de rijke westerse wereld is inmiddels 34 tot 59% van de honden te zwaar. Dat komt ook bij honden door oorzaken als een te groot aanbod aan calorierijk eten en te weinig beweging.

Uit onderzoeken komt de labrador keer op keer naar voren als het dikste ras. Dat blijkt een biologische oorzaak te hebben. Een genmutatie van het POMC-gen zorgt voor een verstoorde balans tussen honger- en verzadigingshormonen.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge ontdekten de genafwijking. Ze onderzochten ruim 400 honden van 38 verschillende rassen. Bijna een kwart van de in het onderzoek betrokken labradors bleek een afwijking in het POMC-gen te hebben. Elke mutatie verhoogt het gewicht van de hond met 1,9 kilo (gemiddeld weegt een labrador 32 kilo). Bij andere rassen kwam de mutatie nauwelijks voor.

Altijd geïnteresseerd in eten
Bij labradors die zijn opgeleid tot hulphond blijkt de mutatie nog drie keer zo vaak voor te komen als bij andere labradors. De wetenschappers denken dat honden met een mutatie zich beter laten trainen, omdat ze altijd geïnteresseerd zijn in eten. Gebruikelijk is honden te belonen met een brokje. Eigenaren van labradors die er in slagen hun hond slank te houden, verdienen een extra schouderklopje: "Je kunt een labrador met deze mutatie slank houden, maar daar moet je voortdurend aan werken door strikt de hand te houden aan de juiste portiegrootte en door weerstand te kunnen bieden aan die grote bruine ogen."

Het team gaat door met het onderzoek naar de genetische redenen voor gewichtstoename en de mogelijke therapeutische mogelijkheden daarvan, ook voor mensen.
Dit artikel afdrukken