Afgelopen zondag bood VPRO-radio presentator Anton de Goede me een rat aan. Hij had die gekregen van Pek van Andel, de man die de Ig Nobelprijs kreeg voor het filmen van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen tijdens de daad. Op dit moment promoveert hij op het onderwerp serendipiteit, het vinden van gedachten en ideeën waar je niet naar op zoek bent. Hoe ga je daar toch naar op zoek?
Ik verzoek de goden altijd door te gaan wandelen. Het brengt me de wildste en soms heel handige maar altijd onverwachte 'gratis ideeën', zoals ik ze noem. Ik heb dus een bewuste serendipiteitsstrategie, zo leerde ik van Van Andel.
Van Andel bracht een gevangen, verzopen, gevilde en bevroren muskusrat mee. Jaarlijks worden in Nederland ruim honderdvijftigduizend muskusratten per jaar gevangen. Dat gebeurt in kooien onder water. Daarin stikken ze uiteindelijk omdat ze boven water moeten ademhalen, maar ze vastzitten in de kooi. Dat is minder plezierig voor het dier. Niettemin worden ze gevangen omdat ze schadelijk zijn en rest ons het vlees.
Net als de gans tot voor enige jaren, zie je ze niet bij de vleesjuwelier, zoals de culi zijn poelier liefkozend noemt. Niet bij de super, niet bij de top- en niet bij de keurslager. En vermoedelijk zelfs niet in de dierentuin bij de leeuwen en de tijgers. Dat laatste is niet helemaal zeker. Maar dat was het rond de ganzen ook niet. De cadavers verdwijnen.
Ganzen zijn van oudsher een delicatesse. We moesten het dier alleen weer leren waarderen. Als wild dan, want we aten de tamme altijd al. Logisch, want die is lekker vet.
Ratten zijn eng. Voor Van Andel is de rat in Nederland een teken van serendipiteit, een verrassende trouvaille en een teken van onze stupiditeit tegelijk. Terwijl 'biologisch' en 'natuurlijk' helemaal hip zijn, gaan deze grote schadelijke ratten als ze geluk hebben naar de destructie. In een aantal gevallen belanden ze vermoedelijk vanuit het huisvuil in de gemeentelijke verbrandingsoven.
Ik had nog een afspraak en wilde niet met ontdooiend waterwild in mijn rugzakje de trein in terug naar huis.
Het exemplaar dat me werd aangeboden was gevild en zag er prachtig mager uit. Zoals een gevilde haas of een konijn, maar zo mogelijk nog magerder van vlees. Oerdieetprofessor Frits Muskiet zou het een dier noemen dat gejogged heeft. Zeer gezond en geschikt voor iedere dag. Op de foto zijn de muskusrat en vlnr De Goede, Van Andel en Hugo Brandt Corstius te zien. De laatste is vegetariër maar kijkt vol bewondering naar het cadaver.
Serendipiteit krijg je per definitie op een presenteerblad aangereikt. Je zoekt het niet, maar je vindt het. Als dat te makkelijk gaat, laat je het kennelijk liggen. Dat zorgt voor spijt.
Daarom zoek ik nu heel bewust een bisamrat. Wie heeft er eentje voor me? Of zitten we nu buiten het seizoen? Later mag ook.
Onderwijl denk ik na, stoven of toch een boutje op de plancha? Ik moet bekennen dat de gedachte aan grillen door me heen ging toen ik het dier weigerde. Het was zo onweerstaanbaar mooi rood dat ik wist dat ik dat zou willen en me ervan zou moeten weerhouden. Het was tenslotte een rat. Je moet weten waar hij vandaan kwam, hoe hij werd gevangen, wanneer en door wie. Dat wil ik dus wel weten. Zo hoort dat bij echt eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die cuyes, dat zijn cavia's. Gebraden cavia is de hit van ons boek Handboek voor de Vinexjager!
in de andes worden, zoals bij ons het konijn, daar -cuyes- gehouden, soort staartloos marmotje of cavia, ze lopen gewoon in de keuken rond en leven van keukenafval,wortelllof, schillen, koolstronken, als er iets te vieren is worden er een paar geslacht en gebraden mbv hete stenen in hun buikholte.Lijkt me erg veel van dat waterkonijn weg hebben!
Ik heb in mijn koelkast nog een pakje gedroogde muis uit China liggen. Smaakt zoals beef jerky maar dan met hele kleine botjes. Zal daar snel een foto van maken en wat over schrijven.
Het verhaal van de Chinese collega die mij dit gaf is dat er eerst een plaag was en daarom de consumptie van muis werd gestimuleerd maar dat de beesten nu speciaal voor consumptie worden gefokt. Er waren trouwens wat vertaalproblemen en het zou ook een soort hamster kunnen zijn. De botresten gaven mij geen uitsluitsel...
Een goed doorbakken rat (Rattus sp.) lijkt me prima eetbaar maar uit mijn ruime ervaring met ontleden van zijn tamme soortgenoten weet ik dat er buitengewoon weinig eetbaars aan zit.
Nou, die rat van Dick hoef ik nie. Mag ie houwen!
ik krijg hier wel wat oergevoelens zo hier, en kan niet wachten tot het zover is, waar is mijn speer, ik wil erop af!!Ooeoi,ooeoi, oei!!