Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan onder druk. Deze trend zal zich mogelijk verhevigen door een wereldwijde economische krimp van 2,6% en binnenlandse teruggang van 5%.

Met die woorden leidt boerenblad Nieuwe Oogst het jongste sectorrapport Tuinbouw in zwaar weer door Coronacrisis van de Rabobank over de Nederlandse tuinbouwsector in.

Gemaksvers zoals versgesneden aardappel-groenteproducten en fruitsalades raken uit. Dat is deels het gevolg van het vermoedelijk voorgoed minder gebruikte openbaar vervoer en thuiswerken. De teruggang in reizigers betekent een fors omzetverlies op retaillocaties in het buitenshuiskanaal, zoals Albert Heijn to go, cateringformules en snelle onderwegrestaurants.

Gezinnen zullen vaker samen thuis eten en koken en doen dat met onbewerkte groente en fruit. Daardoor zal het aandeel verse gemaksproducten ook in de supermarkt onder druk komen, mede omdat ze nu eenmaal duurder zijn. Veel klanten hebben door salarisverlaging of baanverlies minder te besteden en zullen gaan bezuinigen op gemak.
Nieuwe Oogst - Verse gemaksproducten onder druk
  • Deel
Druk af