De markt voor bladgewassen groeit snel. De ijsbergsla, andijvie, rucola en vele andere soorten passen dan ook perfect in de groeiende wens van consumenten naar snel, makkelijk en gezond voedsel. Vooral verpakte en versneden bladgewassen doen het goed, en dan met name bij jonge gezinnen.
De consument kan kiezen uit een steeds breder aanbod van bladgewassen. Naast de `traditionele` melanges zijn ook duurdere mixen in de schappen te vinden, met bijvoegingen als mosterdblaadjes, rucola en snijbiet. Opmerkelijk is dat de vraag naar sla met wortelkluit steeds groter wordt. Dit product is zowel voor de winkelier als de consument langer houdbaar en kan diverse soorten sla op één kluit bieden. De verkoop van gewassen zonder wortelkluit wordt gestimuleerd door deze in kleinere, compactere kroppen aan te bieden. Met name Oost-Europa is een goede afzetmarkt voor dit type product.
Ondanks alle goede ontwikkelingen op de markt bleven de prijzen voor de telers de afgelopen jaren ondermaats. Zij kunnen nauwelijks op tegen Zuid-Europese telers die het gehele jaar bladgewassen in de openlucht kunnen laten groeien. Deze telers hadden door de milde winters bovendien geen transportproblemen.
Bron: Groenten en Fruit - p. 12 met dank aan MKB-net
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kijk, dat snap ik dan weer niet. Die verering van de sla. Hoezo gezond? Mensen eten er doorgaans 6 blaadjes van, wat dus qua "gezond eten" gelijk staat aan een kwart wortel of een halve tomaat. Maar vervolgens zit er een vette dressing door en allerlei andere opleukdingen als spekjes, kaas en weet ik veel.
Ik vind salade best leuk op zijn tijd, maar als ik gezond wil eten of wil afvallen (eigenlijk altijd) dan komt er geen sla op tafel.