Verhalen van 20 mei rondom Corona vind je in Rutte aan kinderen: ‘Denk mee hoe we het leuk houden’.

In de Ondertussen van woensdag 20 mei vallen mij deze berichten op:

- de Nederlandse jeugd moet Olympisch kampioen gezond leven worden. Dat willen sportkoepel NOC*NSF en Gezonde Generatie Ambitie. Uiterlijk in 2040 moet het zover zijn (Algemeen Dagblad). Het RIVM voorspelt dat in 2040 zo’n 10 miljoen Nederlanders chronisch ziek zijn door hun huidige leefstijl. Daarom worden topsporters ingezet om kinderen te inspireren. Topsporters weten als geen ander hoe ze gezonde keuzes kunnen maken. Hoe ze dat gaan doen? Uitwerking volgt.

- klimaatverandering kleurt delen van Antarctica groen (The Guardian). Op de groene oppervlakken groeien microscopische sneeuwalgen. Dat laten Britse biologen zien in wetenschapstijdschrift Nature Communications. De onderzoekers noemen dit verschijnsel een “begin van een nieuw ecosysteem”, omdat de algen een voedingsbron kunnen vormen voor andere soorten.

- Nederlanders waren in 2019 het gelukkigst sinds het start van de metingen in de jaren ’90. Dat schrijft Het Parool op basis van de Monitor Brede Welvaart van het CBS. Vorig jaar gaf 87% van de Nederlanders hun leven een rapportcijfer 7 of hoger. Het CBS ondervraagt mensen over onder meer gezondheid, onderwijsniveau, kwaliteit van de leefomgeving en de algemene tevredenheid. Uit de peiling blijkt ook dat er een verschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Vrouwen rapporteren minder vaak dat zij slachtoffer zijn van (traditionele) criminaliteit, doen vaker vrijwilligerswerk en hebben vaker wekelijks contact met familie, vrienden en/of buren dan mannen. Ook zijn vrouwen, vergeleken met mannen, vaker tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben. Tot slot hebben vrouwen minder vaak overgewicht (40 procent) dan mannen (48 procent).

Sinds woensdag is de Efteling weer open. Het park heeft maatregelen ingevoerd om de virusveiligheid van de bezoekers te garanderen: slechts een derde van het normale aantal bezoekers mag naar binnen, achtbanen houden rijen leeg en er geldt eenrichtingsverkeer in het Sprookjesbos (NU.nl).

Deze week konden bewoners van de Kathmanduvallei in Nepal voor het eerst in tijden de Mount Everest (200 kilometer verderop) zien (Huffington Post). Luchtverontreiniging verhinderde lang het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, maar vanwege de lockdown krijgt de natuur weer de kans om zich te laten zien.

Barbara Baarsma, directievoorzitter van de Rabobank zou het beter vinden als Nederlandse consumenten meer lokaal geteelde producten gaan eten. “Kies bijvoorbeeld", zegt ze, "voor peren of aardbeien in plaats van sinaasappels of ananas” (Distrifood).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken