Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Op gezette tijden wordt er melding gemaakt van de slechte spermakwaliteit van jonge mannen. Lag het vroeger aan te strakke onderbroeken, nu de shorts in de mode zijn worden de speculatieve oorzaken in verkeerde voedingsgewoonten, leefstijl, vervuiling en bestrijdingsmiddelen gezocht.

De Volkskrant checkte het jongste nieuws over slecht sperma. Het is te vinden in Human Reproduction Update. De krant constateert dat er al jaren slecht onderzoek wordt gedaan. Wie wil weten of het de kwaliteit van sperma afneemt, bemonstert bijvoorbeeld jarenlang en systematisch op dezelfde manier en in hetzelfde laboratorium het zaad van jonge rekruten in het leger. Slechts op één plek op de wereld wordt zulk onderzoek gedaan. Denemarken wil sinds 1998 een kwakkie van zijn jonge soldaten. De Volkskrant verklapt het resultaat over de eerste 12 jaar. De zaaddichtheid ging een beetje omhoog.

De vruchtbaarheidsgeleerden waarmee de krant sprak achten het niet onmogelijk dat de kwaliteit van ons zaad achteruitgaat door de genoemde mogelijkheden, maar vinden de horrorkoppen zoals die van BBC nogal overdreven.

Volgens het jongste onderzoek zouden met name Westerlingen 'uitsterven'. Stiekem denk ik: wat jammer dat die zaadkwaliteit niet echt flink verder terugloopt. Wat minder mensen op aarde zou zoveel lucht geven en je hoeft helemaal geen nare en ongelukkige politieke besluiten te nemen om zover te komen. Gelukkig is er nog een beetje hoop: alleen van Denemarken en slechts tot 2010 weten we dat kinderen krijgen nog even makkelijk gaat als vroeger.
Dit artikel afdrukken