Van groenten- en fruitconservenmerk HAK - sinds afgelopen donderdag merk van het jaar 2013 - ontvingen we vanmorgen deze persverklaring:

De Consumentenbond geeft in hun berichtgeving d.d. 4 oktober 2013 aan dat de informatie op etiketten van voedingsmiddelen in veel gevallen onjuist is. De organisatie draagt hierbij ten onrechte het voorbeeld aan van een foutieve claim op de producten van HAK.

De claim ‘0% suiker’ waar naar verwezen wordt, werd door HAK alleen gevoerd op de producten Appelmoes Puur en Appelcompôte Puur. Deze producten bevatten geconcentreerd appelsap in plaats van saccharose om het product te zoeten. HAK heeft na overleg met de Voedsel- en Warenautoriteit besloten om deze etiketten aan te passen en de bewuste claim te verwijderen om verwarring bij de consument te voorkomen.
HAK levert al geruime tijd de producten Appelmoes Puur en Appelcompôte Puur uit met aangepast etiket. Het kan in enkele gevallen voorkomen dat er nog producten in supermarkten aanwezig zijn met het oude etiket in verband met de doorlooptijd van de voorraad van de winkel.

HAK verzoekt de media alle zorgvuldigheid in acht te nemen bij het plaatsen van productbeelden en vermeldingen van deze voorbeelden om enige associaties tussen HAK producten en de onderzoeksuitkomsten te vermijden. Waar nodig verzoeken we u om bestaande berichtgeving aan te passen op basis van bovenstaande feiten.


Omdat suiker uit ingedikt suiker uit appelsap niet hoeft te worden gedeclareerd als 'toegevoegde suiker' besloot HAK pure Appelmoes met 0% toegevoegde suiker te brengen. Fout? Nee, want dat is wat de wetgever zo bepaald had. Onzinnig, ja want ingedikt appelsap bevat gewoon suiker. Dat is niet alleen onzinnig, maar zelfs krankzinnig in onze om duurzaamheid schreeuwende maatschappij vanwege het simpele feit dat suikerwinning uit appels zeer onduurzaam is vanwege het lage rendement per (doorgaans verafgelegen) hectare en de hoge energiekosten die met de indikking gepaard gaan. Nederlandse bietsuiker is dan ook een eenvoudige en veruit te preferen lokale oplossing om appelmoes op de gewenste smaak te brengen. Als je die smaak minder 'zoetbekkig' wilt maken moet je gradueel de suikersmaak omlaag en de fruitsmaak omhoog brengen. Met appelsapconcentraat gezoet appelmoes met 0% toegevoegde suiker is flauwekul. Zelfs de purigheid ervan valt te betwisten. Er is immers niets onpuurs aan schone suiker.

Appelmoes met échte Hollandse suiker kan claimen duurzaam te zijn als er dan toch iets moet staan om die potjes beter te laten verkopen. Die claim is tenminste echt waar. Helaas dus: de appelmoes van het jongste merk van het jaar is ONDUURZAAM.

Onderwijl roept de Consumentenbond om uitbreiding van de politietaken van de NVWA. Zou dat helpen, of moeten we eerst eens nadenken waar we het precies over willen hebben en hoe we willen handhaven wat we daarover afspreken?

Fotocredits: HAK
Dit artikel afdrukken