3
Fotocredits: 'Bijen drinken van suikerwater', WhartonPPI

FlashGeluk of slimmigheid?

Bijen blijken heel slim. Ze kunnen rekenen, gezichten herkennen en zelfs gereedschappen hanteren. Onderstaande video gaat viraal waarin 2 bijen vlot samenwerken om de dop van een frisdrankfles los te draaien om zo bij de suikerrijke vloeistof te komen. Tot verbazing van velen op internet. Is het echte intelligentie? Of geluk? Of moeten we de echtheid van de video met een korreltje zout nemen?

Russia Today - 'Unbelievable' Video Shows Two Bees Work Together to Unscrew a Soda Bottle, 30 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 1 jun '21
  • 12:49

Wespen kunnen er ook wat van. Dit filmpje maakte ik onlangs thuis. Een wesp (sluipwesp?) viel razendsnel een bij aan en trok zich niets van mij camera aan die ik toevallig bij de hand had. Systematisch worden eerst de poten van de bij verwijderd, vervolgens de vleugels. De wesp vloog vervolgens met de bij zonder ledematen weg, leek wat op een helikopter met een zware vracht.

Mieren.
In de documentaire 'Fantastic Fungi' (2019) worden mieren door 2 poortwachter mieren geïnspecteerd op de aanwezigheid van schimmelsporen die een gevaar voor hun nest zouden kunnen zijn. De geïnfecteerde mieren worden letterlijk onthoofd en afgevoerd. De poortwachter mieren zijn dus ook mogelijk besmet met schimmelsporen en plegen op het mierenkerkhof zelfmoord. Staat op dit moment (nog?) hier op youtube.
Mierenfragment 35:00 - 35:45, must see!

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 1 jun '21
  • 8:31

#1 Dennis, ik ken die bijtjes. Het betreft een solitaire bijensoort, die erg gefixeerd is op gaatjes in muren ed, en daar nestjes in wil maken. Als ze iets tegenkomen, gaan ze de rotzooi er uit proberen te werken. Insecten zijn ook erg op zoek naar de juiste omstandigheden voor hun nestjes; het is belangrijk dat hun larfjes de juiste temperatuur en vochtigheid hebben, ook verderop in het seizoen, dus willen die bijtjes wel wat, als ze "vinden" dat die plek goed is. Insecten kunnen hun eigen temperatuur verder niet regelen, dan door de keuze van de plek.
Je kan je ook afvragen wat intelligentie is.
Zo ben ik mieren aan het bestrijden, door hun broedsels weg te branden, met een onkruidbrander. Die broedsels zitten onder platte stenen, stoeptegels ed, die kennelijk de juiste temperatuur aannemen. Iedere week brand ik de broedsels onder dezelfde stenen weg, dusdanig, dat het aantal mieren nu terug begint te lopen. Het betreft hier het 'mediterraan draaigatje', een mierensoort, waarvan de individuen onderling communiceren over grote afstanden, en een systeem van nestjes, en "snelwegen", dwz routes waar ze over lopen, handhaven over tientallen meters, of meer.
Welnu, ik brand steeds hun broedsels weg op dezelfde plekken, ze nemen af in aantallen, en toch gaan ze door met wat ze doen. Intelligentie?

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #1
  • 1 jun '21
  • 0:50

Vergelijkbare video's heb ik gezien van een bij die een spijker uit een muur weet te halen en andere merkwaardige taferelen.

Mijn inziens is de verbazing erover vooral gestoeld op een overschatting van de mate waarin ons eigen intellect dat van dieren overstijgt. Veel van dergelijk intellect, ook van mensen, lijkt terug te leiden tot een optelsom van kleine, op zich eenvoudige stappen. Wellicht speelt iets dergelijks hier ook.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.