Weg daarom met kernenergie, zegt Timmermans. Niet om principiële of ideologische redenen, maar om louter rationele. Timmermans kiest voor groene waterstof, zei hij vrijdag in de NRC. Daar is tegenwoordig iedereen vol van. Er zou meer dan genoeg van zijn en je kunt er een schone verbrandingsmotor op laten draaien. Zelfs de elektrische auto kan misschien wel weer in de kast.
NRC-columnist Rosanne Hertzberger vond in de krant van zaterdag dat Timmermans maar gewoon moet zeggen dat hij tegen kernenergie is. Op hoge poten las ze hem de les: Luister Frans, ik wil juist meer energie. Volgens haar moeten er lekker veel kerncentrales - grote en vooral veel kleine - worden gebouwd. Dan heb je de techniek zo onder de knie en kosten ze helemaal niet zoveel.
Wie heeft gelijk?
Luister naar koele rekenaars als Vaclav Smil, Ted Trainer en Ulf Bossel. Die vertellen je stuk voor stuk dat waterstof op louter natuurkundige gronden geen oplossing is omdat de energieverliezen om het bruikbaar in je tank of stroomgenerator te krijgen gigantisch zijn. Van alle opgewekte energie blijft op basis van loutere natuurwetten in het beste geval 25% over, zo laten echte rekensommen zien. Zelfs als je het maakt van zonne-energie in de Sahara, zoals Timmermans en een Delftse hoogleraar zich dat voorstellen, zijn de investeringen in geld en energie die gaan zitten in installaties om zonne-energie te vangen, verwerken, transporteren en tanken domweg niet rendabel te krijgen. Rendabel betekent in dit geval hetzelfde als 'het levert geen energie op'. Dat gebeurt als het winnen en beschikbaar maken van energie, bijna net zoveel energie kost als het oplevert.
Toch geloven hele volksstammen geleerden, en Timmermans in hun kielzog, in waterstof. De NRC zelf gaf er vrijdagavond hoog van op: met slechts 8% van de Sahara onder de zonnepanelen zou de hele wereld van in waterstof omgezette zonne-energie te voorzien zijn. Rekenfoutje? Nogal, want de installaties en energieverliezen zijn niet meegerekend.
Is Hertzberger slimmer? Nee. Kernenergie zit met hetzelfde soort problemen als waterstof: voor je het als bruikbare energiebron in je centrale hebt én je een veilige centrale hebt gebouwd, heb je al zoveel energie én geld moeten besteden dat er goed beschouwd nauwelijks rendement is. Daarom kun je er zelfs geen Sovjet-economie op draaien. Daar komt nog eens bij dat de ertsvoorraden niet onuitputtelijk zijn. In gewone mensentaal: je bouwt een serie dure installaties, die straks gewoon stil komen te staan omdat het winnen van erts niet rendabel meer is.
In de wetenschap en zelfs in de wetenschapsjournalistiek schijnt het vaak voor te komen. Geleerden en geleerde journalisten gaan geloven in hun gelijk. Politici, journalisten en columnisten volgen de ene of de andere gelijkhebber. Op hun beurt laten zij jou geloven in fantasie die jij waarheid gaat vinden. In diezelfde NRC zei een wetenschapsjournalist zich te schamen.
Ten overvloede: de hierboven genoemde Smil, Trainer en Bossel zijn geen klimaatsceptici of a-technisch. Integendeel. Het zijn mensen met verstand van techniek en natuurkunde die van koel rekenen houden en liever hun hoofd niet verliezen om de echte uitdagingen aan te kunnen pakken en niet te verzanden in 'oplossingen'.‘Ik ben een man van de wetenschap, maar als ik zie hoe t r in de praktijk aan toegaat, schaam ik me.’ https://t.co/1zj0fI4kAn
— Bas Heijne (@Bjheijne) January 11, 2020
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ 41Frank Eric van der Meer: ene ( kernenergie, hoog-rendement cellen en goede stroomopslag) met de meeste spoed verder ontwikkelen, maar het andere ( zonnepanelen, windenergie) gewoon door laten gaan. En verder: isoleren, isoleren en ... thermisch isoleren.
Dat onze (achterklein) kinderen ons zullen vervloeken wegens onze lethargie en egoïstisch gedrag de laatste 50 jaar staat voor mij als een rots, want zij zullen de catastrofe meemaken, die wij aan het veroorzaken zijn...
#40, Harry, te laat komt dit.
@ 38 Jopie Duijnhouwer: Ik zeg niets over Uw mening. Ook ga ik niet gedachteloos voorbij aan zo'n rapport. IK zoek ook altijd naar een deugdelijke, 86.400 sec/dg, 24h/d, 365d/j EN VOLDOENDE opbrengende energiebron bespreking, die geen blijvende uitstoot van wat-dan-ook geeft. Ik krijg het Belgische scenario van enkele winters geleden maar niet uit mijn hoofd: desnoods hele provincies van het net af gedurende uren om de rest van het land wel voldoende energie te kunnen leveren.
Iedere molecuul CO2, die we NU in het milieu uitbraken, blijft daarin, want.. die tig miljard bomen aanplanten, natuurlijk wel in een andermans "tuin", zie ik de komende decennia nog niet gebeuren. En hopen op een totaal nog onbegrepen vermogen van de wereldzeeën om veel CO2 op te slaan, zelfs warmte te absorberen ( maar wel het koraal te laten sterven en sterkere orkanen te laten ontstaan), lijkt mij ook niet het wijste.
Radioactief "afval" kunnen we opbergen, desnoods voor 10.000 jaar of langer. De loodvervuiling, gevonden in de Groenlandse en Mont Blanc enz ijslagen, veroorzaakt door de Romeinse technologie, is nu ook al lang achterhaald door veel betere processen. Nu die rommel van toen nog opruimen, want alles in het milieu gedumpt.
Daarom: heel erg veel investeren in kernsplitsing, maar nog veel meer in kernfusie ( en de rest niet laten... ) . Met de bouw van één centrale... gaan we die niet echt efficiënt bouwen, laat staan exploiteren ( Als de Chinezen al hun technologie willen exporteren, want in het Westen zijn allen al met pensioen).
Toen Charles Fritts in 1883 de eerste zonnecel bouwde, op basis van het 'fotovoltaïsch effect', voor het eerst waargenomen in 1839 door Becquerel, werd ook een wat kleiner rendement gehaald, en kostte dat ding een Godsvermogen. zie Zonnecel. Pas in 1958 bleek dit systeem een energie-doorbraak te zijn, te starten in de ruimtevaart. Nu die cellen nog van een 20% naar een 40-50% zien te krijgen MET een deugdelijke opslag van electrische energie om niet alleen de winter door te komen maar zelfs onze "Heilige Koe" voldoende te eten te kunnen geven !
Vanaf de Gobi tot aan de Sahara vol zetten met panelen, en hopen, dat Khadaffi-2 ons niet gaat chanteren, is wishful thinking.
Harry Romijn , het gaat hier niet over mijn privé mening, het gaat over het standpunt van Mycle Schneider, een in Parijs gevestigde consultant voor nucleaire energie en hoofdauteur van de World Nuclear Industry Status Reports. Of ik het zie zitten is weinig relevant, als Schneider van oordeel is dat je geld beter niet in kernenergie moet stoppen en daar de argumenten bij levert, kun je er niet gedachtenloos aan voorbij gaan.
@37 Theo Jonkhart : Juist, veel beloven en weinig (kunnen) geven doet de gek in gelukzaligheid leven...
Helaas, we hebben 50 jaar verkl..t dankzij de milieuclubs met hun "Atoom Nee ! " doch geen werkbaar alternatief.
Oftewel: over een paar decennia een gewelddadige aanpassing aan de hulpbronnen van de aarde = van 10-15 miljard aardbewoners terug naar.. 0,2-0,5 miljard ? Een virusje of zo verspreiden, waar een beperkte elite zich immuun tegen gemaakt heeft ? ( denk aan The Walking Dead en andere doen-scenario films)
Easyjet: "2030 vliegen op enkel elektriciteit". Hoe...? DAAR wist "Marketing" geen enkel zinnig antwoord op te geven, maar het stond wel leuk. Waarom de anderen niet aan dit soort hemelfietserij / luchtkastelen bouwen meededen ? Sorry, hebben verstand !
9 jaar O.H.-en ( sorry... ambtelijk overleg en burgerlijke inspraak) voor één 380KV leiding van Bergen op Zoom naar Waalwijk. Nu het aanleggen nog.