Het bericht komt op een pikant moment naar buiten. Woensdag sprak stikstofgespreksleider Johan Remkes met een brede groep vertegenwoordigers van Nederlandse boeren. Daar werd enige ruimte gevonden om te morrelen aan het strenge stikstofbeleid van de regering. Het rapport geeft politici - lees: D66 - de politieke ruimte die het kabinet probeert te vinden om de diepe kloof tussen boeren en overheid te overbruggen toch weer teniet te doen.
Het rapport geeft politici - lees: D66 - de politieke ruimte die het kabinet probeert te vinden om de diepe kloof tussen boeren en overheid te overbruggen toch weer teniet te doenDe consensus onder de wetenschappers zou betekenen dat Nederland de uitstoot van stikstof nog verder zal moeten terugdringen om in 2030 74% procent van de natuurgebieden te hebben beschermd tegen stikstofuitstoot.
In het rapport worden nieuwe grenzen gesteld waarbinnen de Nederlandse stikstofnorm in de toekomst moet vallen. Het rapport betekent dat voor tientallen Nederlandse natuurgebieden de huidige stikstofnormen niet streng genoeg zijn. De NOS vergeleek de nieuwe internationale eisen met de huidige kritische depositiewaarde (KDW) van Nederland en constateerde dat slechts 25 tot 30% van de Natura 2000-gebieden niet binnen de nieuwe strengere grenzen valt.
De Nederlandse regering wil dat in 2030 74% van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden beschermd is tegen een overdaad aan stikstofneerslag. Dat betekent dat de stikstofuitstoot in die gebieden onder de KDW moet blijven. De strengere KDW in het VN-rapport betekent dat de stikstofuitstoot nog meer moet worden teruggedrongen dan al gepland.
"Die doelstellingen zullen niet veranderen, maar de achtergrond wel. Als de KDW strenger wordt, moet er meer gebeuren om de doelen te halen en moeten er meer hectares natuur in een goede conditie worden gebracht", zei Chris Backes, hoogleraar milieurecht aan de Universiteit Utrecht, tegen de omroep.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zei tegen de NOS dat het nieuwe rapport waarschijnlijk niet overal een beleidswijziging zal betekenen, omdat in het huidige beleid "tot op zekere hoogte" marges voor aanpassingen zijn opgenomen.
Indien de consensus van de wetenschappers voor waar en realistisch wordt genomen, kan daarmee een nieuw politiek feit ontstaan. Driekwart van de Nederlandse natuurgebieden onder de vlag van Natura 2000 krijgen een strengere KDW-norm. Daarmee wordt boeren wel zo lastig, dat het geen zin om te doen alsof er nog perspectief is voor agrarische activiteit die meer is dan wat community supported agriculture.
Wijs bestuur
Wat zou een goed beleid - vanuit wijs bestuur ('good governance') - kunnen zijn om de nu weer verder opgewonden spanning te ontspannen? Het stikstofdossier lijdt onder nu al drie jaar gehannes en de grote ergernis die daardoor in de relatie tussen de overheid en boeren is ontstaan.
De verwerkende keten kan niet zowel boeren redden als de eigen sanering financierenEen simpele gedachte om nader uit te werken:
- doe alle boeren een uitkoopaanbod en kijk wie overblijft; doe dat in ieder geval in Gelderland (rond de Veluwe, één van de meest betroffen provincies)
- help deze boeren en de infrastructuur die zij verder in leven houden (verwerkende industrie) om elders in de EU waar de wegvallende Nederlandse productie zal worden opgevangen die weer op te bouwen tegen strenge Nederlandse emissienormen op het gebied van water, bodem en lucht
Die twee simpele uitgangspunten voor beleid kunnen een doorbraak in het dossier betekenen en voorkomen dat het dossier nog jarenlang in een welles/nietes patstelling over de waarheid van wetenschap en boerenverzet tegen gedwongen uitkoop blijft hangen.
Het nieuwe rapport brengt Nederland in een steeds bevreemdendere situatie voor wat betreft het perspectief voor boeren. Boeren worden gedwongen tegen hoge kosten te gaan produceren. De overheid wil dat deels laten bekostigen door hun verwerkende keten. Die zal echter markten verliezen omdat het product dat zij voor 70-90% in het buitenland verkopen te duur wordt. Ze moeten dus zowel hun boeren redden als hun sanering financieren. Dat gaat niet en zal met aan zekerheid grenzende economisch zekerheid leiden tot het verschrompelen van de gehele Nederlandse foodagriketen. Het is dan ook beter daar met zulk hangen en wurgen ineens komaf mee te maken en de keten een kans te bieden zich geleidelijk te verspreiden over zijn verzorgingsgebied Noord-West Europa, wellicht deels vanuit Oost-Europa dat in het komende decennium een landbouwspurt zal gaan maken. Dat heeft als groot voordeel in Europa dat de landbouw daar versneld verduurzaamd en is om die reden een goede aanleiding om in Brussel en andere Europese hoofdsteden wat informele overleggen te plannen.
LTO Nederland laat weten:
LTO Nederland heeft kennis genomen van de NOS berichtgeving over het onderzoek naar stikstofgevoelige natuur en het achterliggende rapport. Opnieuw zien we een eenzijdige focus op de KDW in plaats van het integraal meten van een goede staat van instandhouding van de natuur. De methodiek van de KDW is daarbij één indicator, maar niet een absolute zekerheid om beleid op te baseren. Het is nu aan het Kabinet om met een afweging te komen over de uitkomsten van het rapport.
Voor- en tegenstanders van het rapport wijzen elkaar op de eeuwige twist over meer meten waar niet uit te komen valt omdat er veel onzekerheid is; er moet een keuze gemaakt worden bij beperkte informatie.
Ha, de onderzoekers zelf ook, dat scheelt. pic.twitter.com/ewFTVtl4oO
— Johan Emmens (@johan_emmens) September 2, 2022
UPDATE 3 september 11u30
Er is de nodige discussie ontstaan over de 'toevalligheid' van dit rapport en het 'gewicht' ervan (is het van de VN?). De NOS meldde gisteren aan het begin van de avond dat het echt toeval is dat de omroep dit in gewicht op de IPCC-modellen lijkende ("Je zou het kunnen vergelijken met het IPCC-rapport over klimaatverandering", schrijft de NOS) rapport ontdekte.
Daarmee zegt de omroep dat het niet gelekt is.
Is het een zwaar VN-rapport? Het is een rapport waar de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) iets mee te maken heeft. De makers van het rapport die met anderen diverse bijeenkomsten hebben gehad formuleren dat als volgt: The report describes the scientific background and results of the review and revision of the empirical critical loads of nitrogen established for Europe in 2011 under the umbrella of the UNECE Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution (LRTAP Convention). De term VN-rapport en vergelijkbaar met IPCC is nogal aangezet gekozen. De IPCC rapporten vertegenwoordigen een aanmerkelijk bredere vertegenwoordiging van experts.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter v.d. Weijden de vergelijking die Dennis Zeilstra maakt is denk ik een heel goede vergelijking. Beide zijn overigens ook Complexe systemen (prof Han Olff is dan de professor die vet-is-het-grote-kwaad geloof predikt). Stikstof is dan suiker of vet.
Wat beide gemeen hebben: het zijn complexe systemen EN er zit veerkracht.
De hele stikstof soap gaat de verkeerde kant op omdat dat feit (?) niet onderkend wordt.
Franc Eric #88 en Wouter #91, ik antwoord in de draad van Franciska.
De discussie over klimaatverandering die nu opduikt is herhaling van zetten: het is niet óf mitigatie óf adaptatie, maar allebei.
Duim voor je #88, Frank Eric.
Dennis #86, je past nu de term gezondheid ook toe op ecosystemen. Mee eens.
Parallel daarmee kan ik me ook bij ecosystemen "ziektes" voorstellen, bijvoorbeeld ophoping van zware metalen, persistente bestrijdingsmiddelen of PFAS. Of een ecosysteem waar een trofische laag, bijvoorbeeld predatoren, is verwijderd door rigide jacht of overbevissing. Daarmee worden "gezonde" ecologische regulatiemechanismen aangetast.
Voor stikstof ligt dat moeilijker omdat het een voedingsstof is. Ook in de natuur vindt ophoping van stikstof en fosfaat plaats, bijvoorbeeld onder een aalscholverkolonie. Dat kunnen we moeilijk ongezond noemen, maar het is lokaal. Het wordt anders als we op grote schaal stikstof laten ophopen en alles eutroof laten worden. Dan moeten we ook naar biodiversiteit kijken. Dit probleem doet zich overigens ook voor bij humane gezondheid, want ook van de voedingsstof "suiker" kunnen we teveel eten.
Je hebt gelijk, het is vaak wat minder eenduidig dan bij menselijke ziektes, maar je komt een heel eind.
Aan de gezondheidskant noemde ik al veerkracht als een kenmerk van gezonde mensen èn gezonde ecosystemen. Maar ja, natuurbeschermers willen ook juist kwetsbare systemen beschermen en daar ben ik het vaak mee eens. Eigenlijk is dat geen ecologisch, maar een ethisch argument.
@Dick, ik zou het wel leuk vinden als dit wat explicieter aan de orde komt in de resterende afleveringen van de artikelenreeks. Een kleine zoektocht naar robuuste doelen van
natuurbescherming. Ah, je doet zelf al een voorstel in #89. Mooi, maar vergeet Dennis niet!
#88 Frank Eric,
Ik snap je punt en ik wil absoluut niet bagatelliseren dat de klimaat verandering ernstig is en vind ook dat we daar verantwoordelijkheid voor hebben als mensheid, en dus ook actie moeten nemen om het tij te keren.
Dat heeft alleen niet zo veel te maken met het beschermen van natuur tegen de natuurlijke loop van oorzaak en gevolg. Als het klimaat droger wordt in Spanje, en als gevolg daarvan wetlands opdrogen, kan je daar nu niet veel aan doen, denk ik. Het meer laten regen hebben wij niet in de hand. Een ontziltingsinstallatie en giga pompen plaatsen om water uit de zee terug te laten stromen gaat mij te ver. In het Amazonegebied kunnen we weer bomen planten en minder ontginnen voor veevoer, maar we kunnen het veranderende klimaat daar niet zo maar veranderen.
In Nederland moeten we natuur niet volledig terug willen brengen naar de jaren 50. Wat we wel kunnen doen is zorgen dat de natuur die zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden zo goed mogelijk faciliteren. En landbouw niet meer nr.1 zetten als het gaat om wateropslag in de winter, want het is natuurlijk belachelijk dat de boer voor al zijn efficiëntie kan dicteren dat hij het in de winter droog en in de zomer nat wil hebben. Dat is namelijk tegennatuurlijk en bedreigt zijn eigen voortbestaan met zo’n houding.