De Belgische kust wordt al jaren geplaagd door meeuwenoverlast. De vogels veroorzaken geluidsoverlast met hun gekrijs en vervuiling doordat ze vuilniszakken openscheuren en bovendien overal schijten. Ze vallen zelfs kinderen en 'etende toeristen' aan.

De Belgische kustgemeenten hebben al allerlei werende maatregelen voorgesteld en uitgeprobeerd, van afschieten (mag niet, want de meeuw is beschermd), via rond laten rijden van een opgezette vos op een 'telegeleide auto' (te gevaarlijk), discolasers, gekleurde windmolentjes en ultrasoon geluid tot een eiland voor de kust waar de meeuwen kunnen broeden. Tot nu toe zonder succes.

Ten einde raad gaat de gemeente Blankenberge nu een proef doen die in Leiden goede resultaten opgeleverd heeft: het vuilnis zal er voortaan in felgele vuilniszakken worden verpakt. "Niet dat de meeuwen zich laten afschrikken door de gele kleur, de zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou volgens de stad Leiden niet meer lukken", schrijft De Standaard.
Dit artikel afdrukken