Die toespraak is niet goed gevallen. Het optreden van de president werd door 78% van de Fransen als niet overtuigend beoordeeld, schrijft Le Figaro. Hoewel 6 op de 10 Fransen zich in principe in de energiemaatregelen kunnen vinden, denkt de meerderheid dat ze niet effectief zullen zijn en dat Frankrijk er niet minder fossiele energie door zal gaan gebruiken.

Driekwart van de Fransen is van mening dat de voorstellen de ongelijkheid tussen Fransen zal vergroten en de koopkracht zullen schaden. De steun voor de gele hesjes groeide en staat inmiddels op 84%. De oorspronkelijke eis van de gele hesjes-beweging - terugdraaien van de accijnsverhoging op diesel en benzine - vond geen gehoor bij Macron.

Economische schade
Op zaterdag 17 november legden de gele hesjes het land grotendeels plat. Dat leidde tot aanzienlijke economische schade: supermarkten schatten hun omzetverlies die dag op 35%. Afgelopen zaterdag liepen ze nog eens 18% van hun omzet mis. Geen Black Friday, maar zwarte zaterdag, schrijft het winkelvakblad Linéaires. Winkelcentra kregen 15% minder mensen over de vloer.

De retailsector maakt zich ongerust met het oog op de komende feestdagenperiode. De decemberweekenden zijn voor veel retailers immers de belangrijkste periode van het jaar. Daar kunnen de gele hesjes met gerichte blokkades bij distributiecentra en op strategische punten flink roet in het eten gooien.

De 'woordvoerders' van de gele hesjes, Eric Drouet en Priscilla Ludosky, spraken met de Franse minister van Ecologische Transitie, François de Rugy. Ze vonden het een gesprek tussen doven en toonden zich teleurgesteld. Volgens hen zitten de Franse bevolking en regering op verschillende golflengtes. "We hadden meer wensen, het ging niet alleen over de ecologische transitie, we waren uit op een veel breder debat."

De gele hesjes gaan zaterdag weer de straat op en naar Parijs. En alle volgende zaterdagen daarna, als het nodig is. Gesteund bovendien door 84% van alle Fransen.
Dit artikel afdrukken