Vanmorgen bleek een aantal actievoerders - enkele honderden, schrijft De Standaard, zich in Brussel te roeren. Uit voorzorg blokkeerde de politie een aantal tunnels en tram- en buslijnen. Zo'n 60-tal actievoerders zou zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde, het bij zich hebben van 'gevaarlijke voorwerpen' en het toebrengen van beschadigingen.

"Op een paar roepende heethoofden na, en af en toe een klein bommetje, is iedereen opnieuw rustig," aldus de krant. In België protesteren de gele hesjes, net als in Frankrijk, tegen de hoge brandstofprijzen maar vragen ze ook om het aftreden van premier Charles Michel en de Belgische regering. De politie verwacht dat er vandaag op nog andere plekken protesten zullen plaatsvinden en roept op die plekken te vermijden.

Hoofdredacteur Bert Bultinck van Knack verwijst naar de Franse intellectueel en oude anti-marxistische 'nouveau philosophe' Bernard-Henri Lévy die de gele hesjes-beweging verklaart als een volksrevolutie tegen 'de hypocrisie van zowel links als rechts' die de moderne samenleving in de soep van de mondialisering zouden hebben gedraaid. Tijd voor een nieuwe redelijkheid van menselijke belangen, maar ook die dreigt vermalen te worden door een teveel aan opgebouwde kwaaie energie onder het publiek, vreest Lévy die de vergelijking maakt met oude tijden van revolutie. Lévy ziet zelfs gelijkenissen met de Franse revolutie van 1789.

In Knack meldt ook de Nederlandse intellectueel Ewald Engelen zich. Hij zou de gele hesjes-beweging ook graag naar Nederland zien overslaan. Volgens hem is het een beweging die een einde wil maken aan de hoge maatschappelijke kosten die het publiek steeds gepresenteerd krijgt door een falende klasse van bestuurders. Die bestuurders zouden niet tijdig naar een duurzamere en minder eigenbelang graaiende samenleving toe hebben gewerkt. Engelen ziet de oplossing in meer zeggenschap voor werknemers; dat zou het belang van ons handelen menselijker en minder financieel gedreven maken. De eerste Nederlandse gele hesjes zijn inmiddels actief op twitter.In Nederland toonde RTL beelden van de rellen:


Dit artikel afdrukken