De twee weken voor de kerstvakantie zijn voor mij de drukste van het jaar. Ieder bedrijf en elke instelling wil een kerstfuif geven. Dat moet natuurlijk voor de start van de kerstvakantie, want dan is iedereen skiën in Winterberg, olifanten spotten in de Serengeti of in winterslaap. Het bedrijf zou blijven zitten met een stapel kerstpakketten en de directeur eet het hele jaar ragout uit een muf pasteitje.

Koken als (werk)(relatie)therapie
Een paar jaar geleden liet de baas zijn personeel nog gezellig een kerstkookworkshop. Teambuilding boven de rollade en conflicten uitpraten tijdens het hakken van een uitje. Waar in het dagelijks kantoorbestaan een huilbui een serieuze bedreiging is voor een succesvolle carrière, kan in de keuken ongestraft een traantje worden weggepinkt.
Een recent artikel hier op Foodlog maakt melding van kooktherapie. Het planmatig uitvoeren van een recept en een tongstrelend, zeer tastbaar eindresultaat! Dat werkt heilzaam voor de psychisch getormenteerde mens. De sfeer op de werkvloer zou dus enorm zou opkikkeren van een wekelijkse bak- en braadsessie!

Kerstpiek
Helaas, trends waaien over en kookworkshops zijn passé. Of gesaneerd wegens de crisis. Men bestelt pils en cola bij de bezorgsuper. Maar bij een bedrijfsborrel hoort een hapje. Werk aan de winkel voor mijn Blauwe Kameel!
Twee weken lang kook ik van vroeg in de morgen tot laat in de avond buffetten en diners, serveer hapjes uit, sta tot mijn ellebogen in piramides vuile vaat en slaap veel te kort.
Vlak voor kerst, een van de eerste dagen van de kerstvakantie, ben ik jarig.

En dan ook nog jarig
Jarig zijn zonder bezoek voelt heel erg NIET jarig. Ik heb èèn keer geprobeerd mijn geboortedag te negeren, met als gevolg dat ik de hele dag chagrijnig was en verdrietig ging slapen. Ze waren me vergeten!
Omdat ik tegen de tijd van mijn verjaardag wel een beetje ben uitgekookt, is de partij een eenvoudig concept: ik gooi buffetresten op tafel (meestal geen straf) en zet de drank in de keuken. En ik bak bitterballen. Verder is het zelfbediening.

Mijn eerste glutenvrije verjaardag
Dit jaar wordt mijn eerste glutenvrije verjaardag. Ik oriënteerde me op het glutenvrije snackassortiment en constateerde dat een glutenvrije bitterbal serveren aan alle gasten een begrotelijk verhaal zou worden. De glutenvrije bitterballen kosten vijftig cent per stuk. Hier lag een uitdaging!

Ik maakte voor het eerst van mijn leven zelf een bitterbal! Knalgeel, want ik gebruikte paneermeel gemaakt van mais. En ik gebruikte een tip van krokettenmeester Holtkamp: voor het paneren gebruikte ik stijf geklopt eiwit, voor een extra knapperig en bros korstje.

Bitterballen, ca. 15 stuks

Nodig:
- 250 gram rundvlees, riblappen of sukade, goed doorregen
- 100 gram roomboter
- kruiderij: peper, zout, lavas, nootmuskaat, wat je lekker vindt door je ragout
- 75 gram glutenvrije bloem (ik gebruik Doves Farm)
- 200 cc slagroom
- eventueel een glutenvrij bouillonblokje
- 100 gram glutenvrij paneermeel (je kunt ook zelf een rol rijstwafels in de keukemachine tot kruimels draaien)
- 3 eieren (je gebruikt alleen het eiwit)

Bereiding
Pak een braadpan en braad het rundvlees aan twee kanten even bruin. Doe naar smaak de kruiden erbij en zet het vlees nèt onder water. Zet het op heel laag vuur en stoof gaar tot het helemaal uit elkaar valt. Maar er dan ragout van: doe in een ander pannetje de boter, laat het smelten en roer de bloem erdoor tot een klontvrij geheel. Doe dit mengsel bij het vlees, roer goed door en voeg de slagroom toe. Breng aan de kook en kook een paar minuten door. Voeg een beetje melk, water of bouillon toe als het te dik is, en eventueel nog wat zout. Laat een nacht opstijven. Voor een leuk kleur en smaakeffect kan je er nu nog wat fijngesneden peterselie doorroeren.

Draai balletjes van de dik geworden ragout. Als het te dun is kan je de ragout in de vriezer half laten bevriezen. Klop het eiwit stijf met een snufje zout. Draai de balletjes voorzichtig door het eiwit tot ze helemaal bedekt zijn, en daarna door het paneermeel.
Laat de balletjes drogen en herhaal dit nog een keer. Zet de bitterballen tot gebruik in de koelkast. Je kan ze ook invriezen als je ze later wilt gebruiken.
Verhit frituurvet tot 180 graden, en frituur de ballen ca. 4 minuten. Serveren met mosterd.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken