De humor ligt op straat. De wijsheid ook.
Gisteren liep ik door een Utrechtse Albert Heijn, in de grootvolkse wijk Kanalaneiland. Een vrouw - achter een karretje met daarin hun al redelijk forse kind - riep tegen de man, die de kar met boodschappen bestuurde,"kaaaaiik, ze hebben nu ook AH Huismerkwater!!"
In zijn kar stonden, schat ik, al een pak of 12 Ice Tea. Allemaal huismerk. De rest van de boodschappen zag ook nogal blauw van het huismerk.
'Ja, goed idee zeg!' Hij kirde bijna van plezier over zoveel onverwachte goedkoopte, € 0,22 per liter (da's maar liefst 1,3 cent goedkoper dan Bar-le-Duc)
Denkend aan de jaarbesparing op de drinkwaterrekening van het gezinnetje griste hij vlug nog eens 12 pakken uit het schap. D'r stonden er zat, maar goedkoopte maakt nu eenmaal begerig.
Hij, zij en hun kind wonen in Utrecht waar een van de beste natuurlijke waters zo uit de kraan komt. Maar liefst 6 literpakken voor minder dan een cent. En nog vers getapt ook!
Reclame heeft een waanzinnig opvoedend effect. Waar blijven de campagnes van de waterleidingmaatschappijen, steden en provincies?
Stel je voor: kom bij ons wonen, de provincie met zuiver natuurlijk water (Sourcy én Bar-le-Duc) zo uit de kraan - zelfs voor onder de douche (afzender: provincie Utrecht).
Nu het belang van zuiver water tot het diepste volksbesef blijkt ingedaald, moet er een 'zuiver water'-belasting te maken zijn. Wat een kansen voor gemeenten in de provincie Utrecht!
Nee, dat is niet immoreel. Het is juist maatschappelijk verantwoord: water is ieder moment van de dag vers, zonder verpakkings-, vervoers- en andere milieukosten te leveren. Da's een giga duurzame investering geweest.
Ook al letten we op de kleintjes, geld hebben we als water. Dat blijkt.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick, gezuiverd water (weinig mineralen) is beter om thee mee te zetten dan leidingwater. Ook dan Utrechts leidingwater. Die tanks hebben dan ook best zin op kantoren, voor zover je er thee en koffie mee zet. Zie voor de moleculaire details o.a. het verzamelde columnboekje van Hervé This. Water ZONDER mineralen is goed voor allerlei doeleinden.
Over het punt van het gesleep: als brandstofgebruik echt zo erg blijkt te zijn, ligt een algemene CO2-heffing meer voor de hand dan per product een afweging te gaan maken. Geen heffing op wijn omdat daar meer smaakverschil in zit? dat zou een stap in een moeras van bureaucratie zijn, want die mannetjes die dat gaan bepalen willen allemaal een net EU-salaris en hebben schoendozen vol declaraties. "Hmmm, laten wij eens ter pllekke in de Bordeaux gaan kijken of daar meer smaak aan zit dan aan S. Pellegrino en Panna, hehehe!"
Tip: in Utrecht is (2001) het water best hard. Vergelijk een kop thee aan de Oudegracht (10,4 Duitste hardheid) met een kop bij de Reiziger in Driebergen (4,1 Duitse hardheid). Mits ze niet valsspelen met gefilterd water uit het espressomachinepijpje.
Ik ga toch maar voor een duurzaam leidingnet met rode wijn :)
Tsja en dan hebben we het nog niet eens over het flesje gemaakt van mais om in de natuur te verteren zonder resten.
Wat een duurzamerheid! Maar wat kost dat eigenlijk aan onnodige energie?
En dit is de rietjesoplossing voor hetzelfde vraagstuk. De rechten liggen niet bij een voedingsfabrikant, maar bij een bedrijf waar je een deal mee kunt sluiten: Sipahh.
Jos, dat laatste bestaat al.