Twee jaar nadat Singapore kweekvlees goedkeurde voor menselijke consumptie, moet de massaproductie nog beginnen. Kweekvlees maken is namelijk duur en kost gemakkelijk vele keren meer dan het origineel. Vandaar dat het kweken van luxeproducten zoals fish maw eerder winstgevend zou kunnen zijn dan het kweken van gewoon kip.

Fish maw is de gedroogde zwemblaas (een orgaan dat een vis helpt drijven) van een grote vis zoals een steur. Fish maw heeft weinig smaak van zichzelf, waardoor het goed andere smaken in een gerecht op kan nemen. Het is een delicatesse die in China populair is en en wel duizenden dollars per kilogram kan kosten, afhankelijk van de kwaliteit.

Het in Hong Kong gevestigde kweekvisbedrijf Avant Meats heeft een kweekversie van de vissenblaas ontwikkeld. Het bedrijf wacht op wettelijke goedkeuring van Singapore en wil een proeffabriek bouwen om het product begin 2024 te gaan maken. De CEO Carrie Chan zegt dat het bedrijf de vissenblaas voor dezelfde prijs kan produceren als de natuurlijke versie. Ook verwacht ze dat de kweekversie niet meer hoeft te kosten dan de echte.
Reageer
  • Deel
Druk af