Nieuw onderzoek, gepubliceerd in BMJ, laat zien dat 1 op de 2.000 Britten de prioneiwitten draagt die duiden op besmetting met variant-Creutzfeldt-Jakob (vCJD). Nadat in de jaren 90 aan het licht kwam dat ook mensen ziek konden worden van het vlees van BSE-koeien, vreesde men voor een epidemie. Dat valt uiteindelijk mee: tot 2011 zijn er wereldwijd 224 mensen aan vCJD gestorven. Naar de incubatietijd en factoren die tot de ontwikkeling van vCJD leiden, is nog meer onderzoek gewenst.

Het onderzoek laat zien dat meer mensen dan gedacht weliswaar de prioneiwitten in hun bloed hebben, maar dat de ziekte zich lang niet bij alle dragers openbaart. De Nederlandse BSE-expert Fred van Zijderveld zegt in de Volkskrant: "Dat zou betekenen dat, als 1 op de 2.000 Britten sporen van de eiwitten heeft en 40 procent daadwerkelijk vCJD krijgt, meer dan 12 duizend mensen kunnen worden getroffen."

In Groot-Brittannië bleken tijdens de BSE-crisis minstens 186.000 runderen besmet, waardoor het probleem van mogelijke mensenbesmettingen daar het grootst is. In Nederland zijn in totaal 88 besmette runderen geteld.
Dit artikel afdrukken