"De cholera-epidemie in de 19de eeuw was een reflectie van een snel industrialiserende en verstedelijkende wereld. Enorme steden groeiden met mensen die van buitenaf kwamen. Zij leefden in dichtbevolkte buurten zonder regulering of bouwcodes, veilig water, verharde wegen of riolering. De perfecte omgeving voor een ziekte als cholera die passeert via orale-fecale weg. Daarna kwam er een hygiënische infrastructuur en wetgeving in de industriële wereld."
Dat zegt professor Frank Snowden van het door het World Economic Forum aanbevolen Epidemics and Society - From the Black Death to the Present in De Tijd.

'Wat zegt de coronapandemie over onze wereld vandaag?' vraagt de krant. Snowden: "Het is de eerste grote pandemie in het tijdperk van de globalisering. Microben zijn er altijd geweest, maar hebben nu ook kanalen om zich over de hele wereld te verspreiden. Een groot deel van de wereldbevolking woont in megasteden die met elkaar verbonden zijn door luchtvaart. Miljoenen mensen zijn op ieder moment onderweg. Een virus dat ’s ochtends in Jakarta arriveert, kan ’s avonds in Brussel of New York zijn. We hebben snelwegen voor virussen gecreëerd. Het coronavirus buit dat uit via de heel effectieve manier waarop het zich verspreidt: via de lucht. De geglobaliseerde wereld wordt heel erg blootgesteld aan virale longziekten."
De Tijd - ?We hebben snelwegen voor virussen gecreëerd'
  • Deel
Druk af