De ‘Alliance Gastronomique’ hield een kookwedstrijd onder amateurkoks, die uitkwamen voor elk van de 24 aangesloten restaurants. Het was, als ik het goed begrepen heb, om te laten zien dat zich onder het geëerde AG-publiek bijzondere koks bevinden die niet voor de sterrenkoks bij wie ze regelmatig eten onderdoen, maar die koken voor hun eigen genoegen. Elk restaurant mocht één kandidaat afvaardigen naar het ‘Miele Inspirience (!?) Centre’ in Utrecht, een bondje van de Alliance met de leverancier van peperdure keukenapparatuur.
Dit zou me geen fluit hebben geïnteresseerd, als niet een van de deelnemers - die er zijn eigengeschoten haas presenteerde - mij en mijn compagnon had gevraagd om onze nieuw verworven bloedworst van hazebloed te maken, ‘want van een zelfgeschoten beest hoor je niets weg te gooien.’ In het gerecht dat hij op de wedstrijd presenteerde was inderdaad zowat alles van HET haas verwerkt (exclusief levertjes, maar daar had ik uit een nog niet eerder op betrouwbaarheid getest wildboek een verrassend goede hazeleverpastei gemaakt die we zelf oppeuzelden). ‘Onze’ jager-kok had de mooiste stukjes gebraden, de rest gestoofd tot hazepeper, en de restanten en botten getrokken tot de beste wildsaus die hem ooit was gelukt. Om alles genoeglijk te presenteren op een bord lagen de rugfilets tussen twee hoopjes aardappelpuree - ‘tieten’, omschreef hij ze zelf - omringd met gestoofde Bloemendaalse gele slobberkool, de bloedworst bovenop, wat hazestoverij erbij, en de saus eromheen. Een supergedesigned bordje was het allicht niet, het was ‘gewoon’, onpretentieus maar oprecht ECHT eten, dat door de jury (die vierentwintig bordjes te beproeven had), ook ECHT, dwz voor driekwart werd opgegeten. De jury vond de inzending een EERVOLLE VERMELDING waard, hoorden we, en we juichten...
Daar heb ik wat aan, leek me, want kunnen zeggen dat MIJN hazebloedworst had gewonnen namens het Alliance Gastronomique Twee Michelinsterren Restaurant De Bokkedoorns te Overveen, dat staat wel aardig op de cv van een hazebloed- en hazeleverworstpasteibakster...
Een reden dus, om op www.alliance.nl/nieuws naar het persbericht te gaan kijken.

‘De eerste paats categorie voorgerechten ging naar Pauline de Bruijn die uitkwam voor Restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren. Ze maakte een prachtig voorgerecht van zachtgegaarde kreeft gehuld in vanilleolie, kreeftrisotto met sinaasappel en sinaasappelschuim, Béarnaise saus en groene asperges met krokant gebakken lamsspek.
haas in voorjaarsweide - om in stijl te blijven

Bij de hoofdgerechten won Hans Spoormans, die Da Vinci (Maasbracht) representeerde met gebraden reerug met gort, gefrituurde kersen en champignonpuree met tijm.
Het mooiste nagerecht werd bereid door Francis van Arkel, uitkomende voor De Hamert (Wellerlooi). Ze wist de jury te verblijden met een tompouce van brownie met ganachevulling, aardbeienijsbonbons en cheesecake met schuimige aardbeienshake.’

Wie schetst mijn teleurstelling? Omdat er niets staat over de eervolle vermelding voor HET haas van onze jagerman, moet ik dat hier maar zelf doen. Is het eigenlijk teleurstelling? Wat betekent die stoom die uit mijn oren komt dan? Hebben de winnende gerechten iets met eten te maken? Wat tragisch toch dat de koks die uit LIEFHEBBERIJ koken, menen hetzelfde soort kermis-eten te moeten prutsen dat al zo’n verdriet vormt in de meeste sterrenrestaurants? Moet er sinaasappelschuim op kreeft (die sjiek uit de Oosterschelde kwam, maar dat moet dan buiten het seizoen zijn geweest, dus wie zou die kreeft illegaal geleverd hebben?), en het seizoen van de sinaasappel nog niet is begonnen? Waarom het zacht-zilte van ‘zachtgegaarde’ kreeft vermoorden met vanille-olie? Hoezo groene asperges in november? Bent u nu helemaal mal, met uw gefrituurde kersen bij een reerug? Konden ze anders dan uit een potje komen? En wat is de pret van aardbeienijsbonbons als dessert in de kweeperen- of mispeltijd?
Hoe zit het, gaan ze bij de Alliance Gastronomique nou NOOIT eens de wet van Escoffier herontdekken dat eten je het gelukkigst maakt als je je gerechten eenvoudig houdt?

Dit artikel afdrukken