Spoedoverleg was nodig nadat in Engeland een kalfje geboren was, als embryo uit een gekloonde Amerikaanse koe dat bij een Engelse koe was ingebracht. Daardoor is het mogelijk dat vlees of melk van gekloonde origine in de winkelschappen terecht kan komen. Bestaande EU-regelgeving bleek niet toereikend om hiermee om te gaan.
Het bericht kwam twee weken nadat de Amerikaanse FDA bekend had gemaakt dat ze geen principiële bezwaren tegen het consumeren van klonen had. Daarom zal vlees en melk daar waarschijnlijk binnenkort officieel voor consumptie worden vrijgegeven.
De EC denkt dat voorlopig geen extra maatregelen nodig zijn. Dit omdat Europa nog lang niet zo ver is, en omdat de technologie voorlopig nog niet grootschalig zal worden toegepast.
bron: meat&meal
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alleen bij cloning schijnen we ons te realiseren dat we net als dieren en planten gewoon levende wezens zijn. Het is altijd weer bijzonder te zien dat mensen bang zijn voor de tech-uitvoering van zichzelf.
Het zij ze vergeven. In mijn eigen 'onderbuik' vind ik het ook niets en zou ik tegen stemmen. In mijn hoofd vind ik alleen de argumenten niet. Zelfs niet voor 'hele'.
Volgens mij is er in de VS en zeker in de EU helemaal geen vlees van kloonkoeien op de markt. Dat zal ook niet zo snel gebeuren gezien de hysterie over genetisch gemodificeerd voedsel. Voor de goede orde, een kloon is niet genetisch gemodificeerd maar kent de consument het onderscheid? Kloonvlees zal dus niet goed verkopen en het is daarom niet waarschijnlijk dat het op de markt komt.
Aan de andere kant, Sunny Boy, onze Nederlandse prijsstier, heeft honderdduizenden nakomelingen. Dat zijn dan wel geen kloons maar al deze dieren zijn voor 50% genetisch identiek. Halve kloons dus. Daar hoor je niemand over.
@Nick,
Een stekje opkweken is m.i. toch iets anders dan bijvoorbeeld en mensenkloon maken om organen te kweken. Ethische bezwaren rond klonen zijn begrijpelijk. Zelf zou ik best kloonvlees eten, maar ik vind wel dat er een discussie moet worden gevoerd. En als er heel veel tegenstanders zijn, lijkt mij een recht op keuze de beste oplossing.
bedenk dat bijna alle fruitbonen klonen zijn. Een kloon is niets anders dan een vegetatieve vermeerdering van een levend wezen. En zo kennen we er een tilioenen.
Waarom is de EU niet in staat hier een moreel standpunt in te nemen? Bijvoorbeeld dat de burgers het recht van keuze moeten hebben bij dit soort omstreden producten. De mate van omstredenheid is volgens mij redelijk eenvoudig te meten per enquête.