Dat zegt het RIVM in zijn rapport Dietary exposure to dioxins in the Netherlands, meldt EVMI.
Dioxinevervuiling van bodem en water ontstaat voornamelijk door verbranding van organisch materiaal. Omdat dioxinen oplosbaar zijn in vet, kunnen ze zich ophopen in plantaardige en dierlijke vetten. Ze komen daarom voor in vlees, melk, eieren en plantaardige vetten.
Soms geven ze aanleiding tot grote ongerustheid. Zo werden bijvoorbeeld vorig jaar dioxinen aangetroffen in de eieren van Harlingse hobbykippen en konden consumenten in Rotterdam hun eieren laten testen op dioxinen.
Effect van bereiding
Het RIVM combineerde voor deze berekeningen de consumptiegegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) met concentratiegegevens van dioxinen in producten. Vervolgens vergeleek het RIVM de inname met de vastgestelde gezondheidslimiet.
Het RIVM vermoed dat de werkelijke inname zelfs lager is dan in de berekening door de bereiding van producten: ‘Er zijn aanwijzingen dat een deel van de dioxinen verdwijnt als een product wordt gekookt’, meldt het rapport.
Ook vetarm eten zorgt voor daling
De daling in de berekende inname komt doordat er de afgelopen decennia steeds minder dioxinen in Nederlands voedsel zitten, aldus het RIVM. Het RIVM verwacht dat de concentraties in voedsel inmiddels hun laagste niveau hebben bereikt en niet verder zullen dalen. Daarnaast speelt het feit dat consumenten consumenten tegenwoordig vaker voor vetarme producten kiezen ook een rol. Dioxinen concentreren zich immers in vet.
Vergelijking met eerdere studies
De meest recente vergelijkbare studie dateert uit 2009. De blootstelling aan dioxinen die de onderzoekers toen berekenden was tweemaal zo hoog en overschreed de gezondheidslimiet met 30%. De totale inname schat het RIVM nu op zo’n 35% onder de limiet.
Het volledige rapport is te vinden op de website van het RIVM.
Fotocredits: Simon Strandgaard
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tempering van "emoties" a la Fresco op basis van "wetenschappelijke" onderzoeken die zelfs opgezet lijken te zijn om te temperen, getuige de Publieks ;-) samenvatting:
"Publiekssamenvatting
De inname van dioxinen in Nederland
De inname van dioxinen via de voeding geeft op dit moment in Nederland geen
aanleiding tot zorg voor de volksgezondheid. In 2014 ligt de berekende inname
bij de Nederlandse bevolking als geheel namelijk voor het eerst niet boven de
gezondheidslimiet."
Alsof het niet zorgwekkend zou zijn dat we, als we dit onderzoek al moeten geloven,
voor het eerst niet op 135%, maar op "slechts" 65% van de dioxine-innamelimiet zitten.
Welnee, geen zorgen maken, het zit nog wel in je eten, maar maak je vooral geen zorgen......daar is die 'tempering' van de emoties weer........
Het RIVM heeft er nog eens wat aan gerekend, en wat blijkt:
We krijgen niet 30% te veel, maar juist 35% te weínig dioxine binnen.
Dus laat maar roken die Harlingse schoorstenen! En néém nog zo'n dioxine-eitje!
"The estimates can be used to refine exposure assessments performed in the past couple of years based on incidents in which high dioxin concentrations were detected in, for example, eggs of private (non-commercial) farmers.
Estimates can also be used to address new incidents that may occur in the future. "