Aantrekkelijke markt
Omdat vleesminderen in populariteit toeneemt, investeren inmiddels zelfs vleesverwerkers in vleesvervangers. Dat kan tot verwarring in de naamgeving van producten leiden. Via een beroep op Europese wetgeving die herkomstbescherming regelt, willen de Europarlementariërs voorkomen dat plantaardige alternatieven de namen van traditionele vleesproducten mogen dragen.
Paola de Castro zegt op FoodNavigator dat zulke naamgeving juridisch als misleiding moet gelden. Hij vindt het voedingskundig onjuist om een plantaardig product als gelijkwaardig aan een dierlijk product te presenteren. De voedingswaarde, bereiding en herkomst zijn immers totaal verschillend, zegt hij.
Herkomstbescherming
De Europarlementariërs geven drie voorbeelden van producten die niet door de beugel kunnen. Veganistische bresaola, vegetarische prosciutto en veganistische mortadella. Mortadella Bologna en Bresaola della Valtellina hebben beide een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Daarnaast zijn er acht soorten prosciutto (ham) met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Als de EU dergelijk producten beschermt, dan zijn plantaardige neppers onacceptabel, vinden De Castro en La Via.
Experts in het voedingsmiddelensrecht geven het tweetal een gerede kans op succes. "Het verzoek is zodanig van aard dat de benodigde wettelijke veranderingen niet moeilijk te implementeren zijn als de meeste Lidstaten het er mee eens zijn, schrijft Foodnavigator.
De Vegetarische Slager
Mochten de Italianen hun zin krijgen, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor De Vegetarische Slager. Behalve 'gehackt', 'Hollandsch stoofvleesch' en 'kipstuckjes' verkoopt de Vegaslager ook boterham- en Gelderse worst. Maar dan wel vegetarisch.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als het enige doel is om verwarring te voorkomen geef ik de Italiaanse Europarlementariërs gelijk. Nepperij moet herkenbaar zijn als nepperij. Maar, daar is het ze volgens mij niet om te doen. Dan zouden ze het namelijk veel breder moeten trekken. Dit gaat om trots. Iets waar we in Nederland wat minder last van hebben. Hier zouden dit soort ingevingen meer vanuit angst komen, angst dat de handel in het gedrang komt. Rationeel is het allemaal niet in ieder geval.
- kokosbrood wordt brood met kokos
- amandelmelk wordt melk met amandel
- pindakaas wordt kaas met pinda's
- vruchtvlees wordt vlees met stukjes fruit
Toch niet hoor Joep, okosbrood kan gewoon kokosplakken heten, amandelmelk wordt amandelwater, pindakaas heet gewoon pindapasta(zo worden de biologische varianten al genoemd) en vruchtvlees, tja, die is moeilijker, misschien vruchtenvezels?
Ik ben het er wel mee eens dat als iets geen vlees is het geen vlees mag heten, een groente-, noten- of sojaburger moet gewoon zo heten en geen mooie vleesnaam eraan geven. Wij eten weleens quorn, als je tegen iemand zegt dat het kip is geloven ze het, heeft bijna dezelfde structuur, maar het is nog steeds quorn.
Harry, de meeste koffieboeren zetten er wel 100% arabica op als dat zo is. Dus als dat er niet op staat weet je genoeg. Of staat dat alleen op de (gemalen) bonen en niet op de verpakking instant-koffiesoorten? Dat is natuurlijk wel logisch:
En instant-koffie is natuurlijk voor in het beslag voor de mokkacake, maar dat is niet om te drinken natuurlijk. Want instant-koffie smaakt sowieso vreselijk, dus dan maakt het niet uit of het arabica of robusta bonen zijn.
Het wordt nog lastig met instant koffie. Dat is wel van koffie gemaakt, maar 100% robusta en smaakt vreselijk. Ik ben voorstander van verplichte aanduiding van percentages robusta en arabica op het etiket van alle koffie.
Zowel de vraag waarom nepvlees vlees moeten heten van de producenten en hun consumenten, als het Italiaanse gezever om dat (voor wie) te verbieden is interessant voer voor psychologen en sociologen.