Paolo de Castro en Giovanni La Via verzoeken de Europese Commissie schriftelijk om wetgeving die het gebruik van namen als 'prosciutto' en 'mortadella' voor vegetarische varianten van 'echte vleeswaren' verbiedt. Voor zuivelproducten is al dergelijke wetgeving al van kracht. Levensmiddelenproducenten mogen nepzuivel, zoals bijvoorbeeld analoogkaas, geen kaas noemen.

Aantrekkelijke markt
Omdat vleesminderen in populariteit toeneemt, investeren inmiddels zelfs vleesverwerkers in vleesvervangers. Dat kan tot verwarring in de naamgeving van producten leiden. Via een beroep op Europese wetgeving die herkomstbescherming regelt, willen de Europarlementariërs voorkomen dat plantaardige alternatieven de namen van traditionele vleesproducten mogen dragen.

Paola de Castro zegt op FoodNavigator dat zulke naamgeving juridisch als misleiding moet gelden. Hij vindt het voedingskundig onjuist om een plantaardig product als gelijkwaardig aan een dierlijk product te presenteren. De voedingswaarde, bereiding en herkomst zijn immers totaal verschillend, zegt hij.

Herkomstbescherming
De Europarlementariërs geven drie voorbeelden van producten die niet door de beugel kunnen. Veganistische bresaola, vegetarische prosciutto en veganistische mortadella. Mortadella Bologna en Bresaola della Valtellina hebben beide een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Daarnaast zijn er acht soorten prosciutto (ham) met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

Als de EU dergelijk producten beschermt, dan zijn plantaardige neppers onacceptabel, vinden De Castro en La Via.

Experts in het voedingsmiddelensrecht geven het tweetal een gerede kans op succes. "Het verzoek is zodanig van aard dat de benodigde wettelijke veranderingen niet moeilijk te implementeren zijn als de meeste Lidstaten het er mee eens zijn, schrijft Foodnavigator.

De Vegetarische Slager
Mochten de Italianen hun zin krijgen, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor De Vegetarische Slager. Behalve 'gehackt', 'Hollandsch stoofvleesch' en 'kipstuckjes' verkoopt de Vegaslager ook boterham- en Gelderse worst. Maar dan wel vegetarisch.
Dit artikel afdrukken