De kern van het portret is verwoord in de volgende twee passages:
- Zijn omgeving ziet hoe Jan Cees Vogelaar radicaliseert en daarmee ook op de voorgrond begint te treden. Eind vorig jaar heeft hij het gezworen lidmaatschap van het CDA opgezegd. Hij ziet in Thierry Baudet zijn nieuwe politieke kompas. En iedereen mag het weten, hij loopt wat vaker recepties af. Een betrokkene die veel met hem te maken heeft gehad, zegt: "Het is geleidelijk gegaan. Als je met hem om de tafel zit, kun je een goed inhoudelijk gesprek voeren, maar als je iets zegt wat hem niet bevalt, kan dat snel omslaan. Dan kan hij dreigend worden of bluffen, op de manier waarop ook Donald Trump dat doet."
- Ondertussen weten de schijnwerpers de paardenboer uit Lelystad steeds gemakkelijker te vinden en manifesteert hij zich sinds zijn politieke coming-out nadrukkelijk op sociale media als Twitter, door met gretigheid de hersenspinsels van Baudet en FvD-adepten te retweeten.
Ik ken Vogelaar al een jaar of tien en durf te beweren dat hij net als het gezin waarin hij werd geboren, opkomt voor de gewone Nederlandse boer. Die is belazerd met regels en beloftes: als hij zou voldoen aan de regels, dan mocht hij blijven. Maar in de praktijk is dat niet zo.
Als de overheid minder boeren en minder productie had gewild, dan had ze dat gewoon moeten zeggen en regelen, vindt hij. Er is al ruim twintig jaar geen duidelijkheid en dat pikt hij niet. Hij staat voor zijn boeren die steeds weer iets moeten op milieugebied, terwijl het feitelijke beleidsdoel de beperking van de boerenproductie in Nederland is. Enerzijds omdat het boerenland nodig is voor andere beleidsdoelen (groei bevolking en niet-agrarische bedrijvigheid, recreatie en natuurherstel) en anderzijds omdat de milieudruk van agrarische activiteit de ontwikkeling van die andere doelen in de wielen rijdt. Coöperaties en LTO stribbelden mee. De beleidsmakers hoopten dat voldoende boeren door natuurlijk verloop zouden stoppen om ruimte te maken voor de overblijvers. Maar zo pakte het niet uit. Onderwijl trok de wijffelende overheid de gewone boerenfamilies steeds dieper in het financiële moeras, terwijl andere vervuilers minder streng werden beoordeeld. Vogelaar ziet hun psychische nood; dat kan ik laten zien aan de hand van mails en berichten over de jaren heen.
Dat de grenzen voor de gemiddelde boer zijn bereikt, ben ik met hem eens. De rek is eruit. Moet hij dat over het rechts corrigeren om de huid van die boer zo duur mogelijk te verkopen, dan doet hij dat. Hij weet hoe ik daarover denk: een gevaarlijke keuze omdat ik me realiseer dat we in tijden leven waarin de Schmitt-opvatting van politiek terug is. Dat Baudet van boeren gebruikt maakt om burgers te laten zien wat volgens hem ook hen te wachten staat aan 'klimaatgekte' en opofferingen waarvan de doelmatigheid te betwijfelen valt. Tevens vind ik het - net zoals Hans Achterhuis onlangs in De Morgen - te makkelijk om sympathie voor Baudet als 'fout' af te doen. Probeer eerst eens te begrijpen wat er is misgelopen in de relatie boer-overheid en burger-overheid en bepaal daarna je standpunt en verhouding tot Baudets sympathisanten.
Vogelaar is een inderdaad een heel ruwe bolster, maar heeft een blanke pit. No pun intended, al maakt zelfs een grapje het niet makkelijker om het erg verbeten geraakte fenomeen te begrijpen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de liefhebber and the record: de zaak is rechtgezet .
#84 Je bent nogal bang voor de grens tussen lobby en corruptie maar waar ligt de grens tussen lobby en het verstrekken van informatie.
Als kamerlid kun je niet functioneren als er geen info uit het veld komt.
Om een democratie goed te laten functioneren zijn m.i. goede transparante openbare procedures noodzakelijk (dat is de kern), zodat eenieder op de hoogte kan zijn wat andere partijen willen en (onderling) bekokstoven en over dezelfde informatie kan beschikken.
In principe is een lobby dan helemaal niet nodig en zelfs not done. Dat er geen rechtstreeks bewijs is van betaling aan een kamerlid zegt mij niet zoveel, daar zal men wel op letten. Wil niet zeggen dat er geen tegenprestatie is om moties in te dienen.
Het kan ook zijn dat de democratie via de vertegenwoordiging van politieke partijen niet meer werkt. Nog geen 2% is lid van een politieke partij en toch bezetten die 2% alle posities.
Na een verkiezing met de nodige beloftes kunnen dan die 2% hun gang gaan en lopen ze veel kans helemaal niet de wil van het volk te volgen.Als er dan ook nog geen duidelijke keuzes zijn te maken en de poartijen het onderling ook nog eens op een accoordje gooien dan is de afstand tot wat de burgers willen en wensen alleen maar groter.
En politici afrekenen op hun beloftes en gedragingen dat is er al helemaal niet bij, of , vanuit die elite gestuurd, nogal selectief.
Het summum van die afstand tot wat burgers willen en wensen is dan de EU, met zijn aspiraties voor overkoepelend regeren van alle lidstaten.
Ik pleit voor terugkeer naar een kleinschaliger en directere manier van verkiezen van volksvertegenwoordigers en veel meer mogelijkheden tot een referendum. Zoiets als Zwitserland mijn tweede (moeder)land.
Maar dan zullen de elites wel zeggen: dat kan niet want dan is er geen consistent beleid mogelijk,
Het is nu toch een beetje zo dat een zeer kleine elite bepaalt wat goed voor het volk is en van uitvoeren van wat het volk wil is zo natuurlijk geen sprake. Die lobby is niets voor niets zo gegroeid.
Ik neem waar dat die groei evenredig is met die van het aantal politieke partijen.
Wanneer lobbyen gemeengoed is kan iedereen boerenbelangbehartiger zijn. Ik wil wel geloven dat er een hoop mensen zijn die afgeven op het Landbouwcollectief, LTO, FDF en Mesdagfonds. Via het lobbycircuit willen ze zelf boerenbelangenbehartiger zijn.