De natuur heeft niet minder 'maar juist meer stikstof nodig', concludeerde een populaire columnist.
Klopt het? De New Scientist zocht het even uit. Planten groeien harder door de hoge uitstoot van het broeikasgas CO2, maar als de hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen niet ook toeneemt dan ontstaat een probleem. Ongeremd groeiende planten krijgen dan relatief weinig van die schaarser wordende voedingsstoffen, waaronder stikstof, in hun bladeren. Na verloop van tijd kan dat schadelijk zijn voor de ecosystemen in natuurgebieden. Zo redeneren Amerikaanse onderzoekers in Science. Dat zou ook voor Nederland kunnen gelden.
De echte vraag is natuurlijk of er een tekort aan stikstof of een overmaat aan CO2 is en wat dat betekent voor natuurgebieden. De vraag naar stikstof door planten wordt steeds groter naarmate CO2 in de atmosfeer toeneemt, terwijl de hoeveelheid stikstof in een natuurgebied gelijk blijft. De onderzoekers spreken daarom van een tekort aan ‘beschikbare stikstof’. Een subtiel verschil, volgens het blad.
Als je er goed over nadenkt, moet je toch een beetje schrikken. Stel nou dat we stikstof terugdringen en de CO2 niet in de juiste verhouding mee kunnen laten dalen, dan zijn de stikstofminnende vegetatie, de beestjes en grotere beesten die er van leven mogelijk wel de dupe. Dit ligt alleen niet aan een tekort aan stikstof, maar aan het vernaggelen van de balans in de natuur. Stikstofbeleid zonder koolstofbeleid is een vergissing en daarbij moeten de regelmakers maat weten te houden tussen beide gassen en - zoals zich laat raden - andere stoffen. Alleen zo houd je balans.
Ook hier tast onze Wynia weer verschrikkelijk mis. Vermoedelijk heeft hij het artikel niet gelezen of zitten te tukken tijdens scheikunde. Het tekort aan N2 in de natuur heeft niets met de verzuring van het milieu te maken maar alles met het hoge CO2-gehalte in de atmosfeer.
— Doeke Oostra (@OostraDj) May 2, 2022
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook zo benieuwd hoe de film afloopt?
Jopie, geen enkel probleem met je gestrekte been (waarmee je naar mij verwijst op een subtiele manier)!
Het liefst zou ik overigens alleen op die plek ergens in het Franse achterland zijn.
Je hebt volstrekt gelijk. We waren afgelopen week samen op een plek waar iemand zie dat we tot een kwart van onze welvaart moeten krimpen. Mensen die het zien snappen het. Ik ook.
En nee, ik wil geen stikstof bijmesten. Ik kijk naar de tovenaarsleerling die mensen zijn.
Er moet ook rekening worden gehouden met uit- en afspoeling van stikstof in de natuur.! Dat wordt nog veel te weinig gedaan. De landbouw wordt bestookt met allerlei maatregelen die betrekking hebben op uit- en afspoeling van stikstof. En in de natuur zou van uit- en afspoeling van stikstof geen sprake zijn? Je krijgt halfbakken oordelen rond stikstof in de natuur wanneer er geen rekening wordt gehouden met uit- en afspoeling van stikstof.
Even met gestrekt been, waarvoor bij voorbaat excuses: we willen niet onze levensstijl ter discussie stellen, maar aan wat onbekende knoppen morrelen om de effecten van onze levensstijl te neutraliseren. We willen twee huizen bezitten, meer dan 1000 km uit elkaar bewonen en regelmatig op en neer rijden, en dan spelen met de gedachte om wat stikstof bij te mesten om de hogere CO2 concentraties bij te benen.
Dan toch maar weer Derrick Jensen: "In order for us to maintain our way of living, we must, in a broad sense, tell lies to each other, and especially to ourselves. It is not necessary that the lies be particularly believable. The lies act as barriers to truth. These barriers to truth are necessary because without them many deplorable acts would become impossibilities."
Deze quote is al een aantal keren langs geweest op FL, maar soms denk ik dat het nieet verkeerd zou zijn dit elk kwartaal te herhalen.
Sinds wanneer is de natuur in balans?
Het is nog altijd "survival of the fittest (most adaptable)"
Wij willen misschien bepaalde zaken in balans houden (cultuurnatuur), maar dat is de mens die ingrijpt (en niet ziet dat hij/zij zelf ook onderdeel van de natuur is) EN verstoord op vele wijzen (#3)