De projecten die ‘1-euromaaltijden’ leverden aan arme Vlaamse kinderen zijn na 3 jaar stopgezet, meldt De Morgen. Steden en gemeenten krijgen vanaf heden geen budget meer om de maaltijden aan te blijven bieden.

De Vlaamse minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans wijst erop dat alle deelnemers wisten dat het om experimentele projecten ging, met een duidelijke einddatum.

Het aanbieden van warme maaltijden voor €1 in zogenaamde ‘sociale restaurants’ was een initiatief van Homans. Het was een poging om kinderen die het thuis financieel moeilijk hebben van een gezonde warme maaltijd te voorzien. Haar aanpak werd eerder bekritiseerd door het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat.

“Het is de bedoeling dat er nu een grondige evaluatie komt door de administratie ['overheid' in het Nederlands, red]. We zullen bekijken in welke mate de projecten kwetsbare kinderen hebben kunnen bereiken en toeleiden naar de hulpverlening,” aldus Homans. Het is daarna aan de volgende Vlaamse regering om te beslissen of het initiatief wordt herstart.

Volgens de Leuvense wethouder van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden sloeg Homans de plank volledig mis door mensen die het moeilijker hebben te stigmatiseren en in 1-eurorestaurants samen te brengen.
De Morgen - Vlaamse projecten rond 1 euromaaltijden ?in alle stilte begraven?
  • Deel
Druk af