Verhalen van 22 juli rondom Corona vind je in Grapperhaus doet dringend verzoek om niet te verslappen: ‘Het coronavirus is nog steeds onder ons’.

In de Ondertussen van woensdag 22 juli vallen mij deze berichten op:

- aardbeien plukken, omdat je 'normale baan' in Groot-Brittannië vervallen is door Covid-19. Hoe bevalt dat een professionele cricketspeler, een chef, een personal trainer en een salesmedewerker? Over het algemeen is het hard werken, zeggen de ad hoc-plukkers (net als hun Nederlandse lotgenoten), maar wel bevredigend. Het lijkt een goede oplossing voor het gebrek aan arbeidsmigranten. Het inhuren van Britten zonder enige plukervaring valt voor een teler 10 tot 30% duurder uit. Bovendien duurt het ongeveer drie tot vier weken voordat iemand het plukken in de vingers heeft (Independent).

- de Nederlandse regering besloot 'van het gas' af te gaan: voor 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas losgekoppeld zijn, in 2050 álle huizen in Nederland. Het halen van de klimaatdoelen, maar ook een einde maken aan de aardbevingen in Groningen waren daarbij belangrijke argumenten. Van het gas zou duurzamer zijn. Meer en meer komt de vraag op of dat echt zo is. De twijfel neemt nu ook toe bij de Nederlandse bevolking. Zo blijkt uit een enquête van klimaatstichting Hier dat 4 jaar geleden 58% voorstander en 28% tegenstander was van stoppen met gas. Dit jaar houden voor- en tegenstanders elkaar met ieder 45% - voor het eerst - in evenwicht. De meest gemelde reden van de tegenstanders is 'Weer zo’n linkse hype' (16%). Voor de voorstanders zijn de aardbevingen een stuk minder belangrijk geworden: 18% in 2019, nu gedaald naar 9%. Een probleem voor de beleidsmakers: "Er is altijd gezegd dat er voldoende draagvlak moet worden gecreëerd, zodat niemand zich gedwongen voelt. Maar dat blijkt – nu de plannen steeds concreter worden – niet het geval" (RTL Nieuws.

- je stofwisseling bepaalt of je snel aankomt of juist niet, zegt diëtist Isabelle Heyens (AD). De snelheid van je stofwisseling hangt af van de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit is per persoon verschillend. Je lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en je genenpakket bepalen hoe snel je stofwisseling is. Mannen hebben doorgaans een snellere stofwisseling dan vrouwen, omdat mannen meer spiermassa hebben. Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel. Misschien lost dit het raadsel op waarom de een ogenschijnlijk alles kan eten zonder zwaar te worden en de ander niet. Langdurig meer energie eten dan je verbruikt, leidt altijd tot gewichtstoename. Dat is een natuurwet.

Walmart, Target, CVS, Kroger en Walgreens gaan op zoek naar een vervanger van de gehate plastic tas. Collectief investeren de Amerikaanse supers $15 miljoen in het Beyond the Bag Initiative (Supermarket News).

Voor de kust van het Vlaamse Zeebrugge komt in oktober een zeewierboerderij. Tussen de windmolens in zee wordt getest of het mogelijk is zeewier te kweken. In de lente van 2021 zal de oogst van 'Wier & Wind' - als alles goed gaat - 10 tot 12 ton zeewier opleveren. Dat kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld menselijke of dierlijke consumptie (Vilt).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken