De wetenschappers van de Federal University of Visçosa zeggen dat pittige tomaten een efficiëntere manier zijn om capsaïcine te verbouwen, het stofje dat het gevoel van pittigheid in je mond veroorzaakt. Chilipepers zijn moeilijker te telen, aldus de wetenschappers.
Tomaten en chilipepers hebben een gemeenschappelijke voorouder. De genetische informatie voor de capsaïcine is daarom aanwezig in het genoom van de tomaat, maar alleen niet actief. Met hulp van CRISPR-Cas9 zouden de wetenschappers de capsaïcinegenen kunnen activeren.
Zoetere aardbeien, niet-bruinende paddenstoelen en smaakvolle kersen zijn al eerder gemaakt met CRISPR-Cas9.
Vorig jaar besloot het Europees Hof dat CRISPR-CAS9 onder dezelfde strenge Europese wetgeving valt als waaraan genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) gebonden is. Dat beperkt het gebruik van de techniek voor specifieke veredelingsdoeleinden. In Nederlandse supermarkten zullen de pittige tomaten dan ook niet snel te vinden zijn.
Laat je niet gek maken. Er staat letterlijk ‘could’ dus zou kunnen. En zelfs dan duurt het nog 10-20 jaar. Capsicine kan je grootschalig produceren in India. #nietalleshoeftviaGMOopgelostteworden. https://t.co/LqM3nlmFgx
— Rob Baan (@rjpbaan) January 15, 2019
Een tomaat hoort naar mijn idee zoetig te smaken met een lichtzurige zaad'massa' van binnen. Als ik ze pittig wil hebben gooi ik er wel peper op.......