Het is groot nieuws in alle media. Koffie, palmolie, hout of voedingswaren (denk aan vlees of avocado's) mogen niet meer geïmporteerd worden uit gebieden waar sprake is van ontbossing. Volgens een wetsvoorstel van de Europese Commissie moeten handelaren gaan controleren of de totstandkoming van producten heeft geleid tot ontbossing. Als dat niet kan worden uitgesloten, mogen dergelijke producten de (lucht)havens van de EU niet meer in.

Zo'n importverbod is natuurlijk een goed besluit omdat ontbossing CO2 de atmosfeer injaagt, biodiversiteit aantast en de blote aarde gemakkelijker laat opwarmen. Meer bos is beter dan minder bos. Maar het is ook hypocriet. In Europa stond voor er veel mensen kwamen heel veel bos. Dat kapten onze voorouders om dezelfde redenen waarom dit nu elders gebeurt. We hadden landbouwgrond en -productie nodig en - want er waren nog geen kolen, laat staan olie en gas - brandstof. De bomen gingen in de kachel. En het bijzondere is: dat laatste wil de Europese Commissie op voorspraak van commissaris Timmermans juist laten voortbestaan omdat hij geen olie en gas meer wil en vermoedelijk ook geen nucleaire energie.

Ook verwondert het besluit van de EU om minder landbouwproductie te willen realiseren, tot zo'n 10-15% minder. Dat moet dan ergens anders vandaan komen, maar het mag niet via boskap. Het beste is dan om niet te kiezen voor biologisch, want dat kost meer land. Maar uitgerekend de EU kiest dan weer voor biologisch en kan daardoor minder bos aanplanten ter compensatie van de kap elders.

Wie met enig verstand van landbouw, ecologie en klimaatverandering kijkt naar beleidsmakers realiseert zich wat een geweldig wijs besluit de Nederlandse Radboud Universiteit heeft genomen: iedere student (of'ie nou een taalwonder wil worden, rechten, culturele antropologie of sexuologie studeert) moet een basiscursus duurzaamheid volgen. Zulke initiatieven zijn nodig om onze hoogste bestuurders in de toekomst coherente beleidsbesluiten te laten nemen.

  • Deel
Druk af