Volgens de longartsen zou de overheid met een sticker op zakjes pinda's moeten waarschuwen dat pindanootjes 'Niet geschikt voor jonge kinderen' zijn, schrijft De Morgen.

'Jonge kinderen vergeten voldoende te kauwen'

Ouders, maar ook kinderopvangmedewerkers zijn zich onvoldoende bewust van het gevaar dat pinda's voor kleine kinderen betekent. Met de pinda's op zich is niets mis - tenzij er sprake is van een allergie. "Maar bij het eten van pindanootjes en noten in het algemeen vergeten kinderen voldoende te kauwen", schetst kinderlongarts dr. Filomeen Haerynck het probleem.
Zet die nootjes alsjeblief buiten het bereik van kinderen
Alleen al in het UZ Gent worden jaarlijks 10 tot 15 spoedgevallen binnen gebracht van jonge kinderen die zich tot stikkens toe verslikt hebben. Pinda's blijken zelfs de belangrijkste oorzaak van spoedgevallen bij de kinderlongartsen.

Haerynck pleit dan ook voor oplettendheid bij gelegenheden waar nootjes op tafel komen. "We houden ons hart vast, nu de communie- en tuinfeesten er weer aankomen. Zet die nootjes alsjeblief buiten het bereik van kinderen". Ze wil zelfs nog een stap verder gaan en het pindarisico bij de overheid aankaarten zodat pindaproducenten verplicht worden een waarschuwing op hun verpakking te zetten. "zoals er ook al een waarschuwing staat op de verpakking van kleine stukjes speelgoed die kunnen worden ingeslikt", aldus Haerynck.

Fotocredits: Jaakko Hakulinen
Dit artikel afdrukken