'Jonge kinderen vergeten voldoende te kauwen'
Ouders, maar ook kinderopvangmedewerkers zijn zich onvoldoende bewust van het gevaar dat pinda's voor kleine kinderen betekent. Met de pinda's op zich is niets mis - tenzij er sprake is van een allergie. "Maar bij het eten van pindanootjes en noten in het algemeen vergeten kinderen voldoende te kauwen", schetst kinderlongarts dr. Filomeen Haerynck het probleem.
Zet die nootjes alsjeblief buiten het bereik van kinderenAlleen al in het UZ Gent worden jaarlijks 10 tot 15 spoedgevallen binnen gebracht van jonge kinderen die zich tot stikkens toe verslikt hebben. Pinda's blijken zelfs de belangrijkste oorzaak van spoedgevallen bij de kinderlongartsen.
Haerynck pleit dan ook voor oplettendheid bij gelegenheden waar nootjes op tafel komen. "We houden ons hart vast, nu de communie- en tuinfeesten er weer aankomen. Zet die nootjes alsjeblief buiten het bereik van kinderen". Ze wil zelfs nog een stap verder gaan en het pindarisico bij de overheid aankaarten zodat pindaproducenten verplicht worden een waarschuwing op hun verpakking te zetten. "zoals er ook al een waarschuwing staat op de verpakking van kleine stukjes speelgoed die kunnen worden ingeslikt", aldus Haerynck.
Fotocredits: Jaakko Hakulinen
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Natuurlijk moet je als ouder goed kunnen beoordelen wat je kinderen kunnen of niet @Veronica. Draadjesvlees of noten is wat anders qua kauwkracht is mijn mening, dat krijg ik zelfs niet altijd weg. Maar noten is bij de oudste geen enkel probleem, en dat zijn natuurlijk niet de harde varianten (of hij heeft bijzonder krachtige kaken dat kan ook?). Ze zijn altijd verwerkt in een gerecht dus daardoor ook zachter uiteraard.
Zo zie je ook die allerkleinsten met een lolly, kleine snopejes oid lopen, ook zo gevaarlijk. Kan ook achterin de kelen terechtkomen, maar wat Peter zegt is ook iets wat veel ouders niet meer doen, met de 'pot' mee lten eten. In het begin kun je het nog pureren of gewoon fijnprakken, dat kan je dan steeds later steviger laten, gewoon leren kauwen.
#3 Peter, Ook mijn dochter heeft nooit iets gevoerd gekregen van potjes o.i.d. en had vanaf een maand of zes - toen ze haar eerste vier tanden had- 'met de pot mee', daarvoor kreeg ze uitsluitend borstvoeding. Maar hele pinda's (inderdaad officieel geen noot maar een peulvrucht, maar in de volksmond toch nootje) hebben precies de maat om de luchtpijp van een jong kind af te sluiten, dus ook haar heb ik voor alle zekerheid geen hele pinda's gegeven tot een jaar of zes.
Overigens verslik ik me geregeld, ook als volwassene, hoewel ik goed kauw. Een 'mechanische' longontsteking ligt dan op de loer, zeker bij jonge kinderen. Ik zou het risico van pinda's als ouder niet nemen, waarom zou je? Het is trouwens fysiek onmogelijk dat een kind van onder de vijf /zes écht goed alles weg kan kauwen, want pas op die leeftijd komen de eerste kiezen van het blijvende gebit door en is de kaak gevuld en de spierkracht voldoende. Ik kan me herinneren dat draadjesvlees bij de kinderen tot 6 jaar altijd een rampzalige bol uitgekauwd vlees werd omdat ze het niet fijn konden krijgen.
Pinda is geen nootje..??
En als je gewoon begint vanaf ~6mnd met echt voedsel in plaats van plat gepureerde prut leren kinderen gewoon meteen kauwen als er iets in hun mond komt. Beide van mij 3 en 1 doen dat dus automatisch en het viel me zeker in Engeland op dat daar bij de crèche zolang mogelijk 'stukjes' eten uitgesteld werd en dat andere kinderen in de klas inderdaad 'slobberen' tijdens het eten en niet kauwen terwijl mijn 2 echt bij elke hap kauwen, gepureerd of niet. Dus ook noten in echt brood bijvoorbeeld.
Toen ik eind jaren '70 vorige eeuw mijn opleiding tot kleuterleidster volgde hadden we nog een vak gezondheidsleer en ook daarin werd als vaststaand feit vermeld dat het eten van pinda's en andere noten gevaarlijk is voor kinderen onder de lagere schoolleeftjd (wat toen nog pas vanaf 6 jaar begon) wegens verslikkingsgevaar met als gevolg daarvan longontsteking of verstikking. Niets nieuws onder de zon.